Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Masaj

Yazar Tamer HaliloğluKulak Burun Boğaz Doktoru • 26 Şubat 2016 • Yorumlar:

Rinoplasti ameliyatından bir hafta sonra burun üstüne konan alçı çıkarıldıktan sonra hastalarımıza masaj tavsiyesinde bulunurum. Bunun ne faydası vardır?

Burun yüzümüzün orta hattında bulunan kemik kıkırdak doku üstünde deri ile kaplı bir organımızdır. Ameliyat sırasında kemik ve kıkırdaklara şekil vermek için bu deri tabakayı kendisini besleyen damar lenf dolaşımını bozmadan kaldırırız. Böylece içeride çalışmak daha kolay olur. Rinoplasti ameliyatı bitince ve gerekli şekli oluşturduktan sonra deri dokusunu bu tabaka üzerine yapıştırır ve kırılan kemik dokular doğru kaynaması ve deri ile ameliyat dokusu arasına fazla sıvı birikip ödem olmaması için alçı uygulanır. Bir hafta geçtikten sonra kemik biraz kaynayınca ve diğer dokular yapışınca alçı alınır. Bundan sonraki süreçte ise burun biraz ödemlenir ve şişer.

Bunun iki nedeni vardır:

Birincisi alçı alındıktan sonra üzerlerindeki baskı kalkınca dokuların şişmesi ve deri içindeki damar ve özellikle lenf dolaşımının azalmasıdır. Bu aşamadan sonra iyileşmeyi ve ödemi azaltmak için ağızdan verilen ödem çözücü ilaçlar ile beraber masaj çok faydalı olur.

Masajın amacı burun sırtındaki derinin lenf dolaşımını arttırmak ve hemen altında oluşan sıvı birikmesine bağlı ödemin boşalmasını sağmaktır. Böylece şekil oluşturulan kemik ve kıkırdak dokusu ile bunun üzerine getirilen burun sırtı derisi arasında sıvı birikmesinin ve ödemin en aza indirilerek ameliyat sırasında oluşturulan şeklin korunması sağlanır.

Masajı bu yüzden burun sırtı derisine üç ayrı bölgeye lenf dolaşımını sağlayacak şekilde yapılması önerilir. Rinoplasti ameliyatı sırasında burun sırtı derisi kaldırılırken ve şekil vermek için yapılan burun kemiği kırılması sırasında dikkatli olunması ve bu anatomik dokulara zarar verilememesi de çok önemli iyileşmeye yardımcı olan bir faktördür. Ben bu yüzden her zaman cildin muskuloaponevrotik tabakasına yani damar sinir lenf dolaşımına zarar vermeden disseksiyon yaparım ve kemiği her zaman tünel tekniği ile yaparak bu dokulara minimum zarar vermeye çalışırım.

Böylece ameliyat sonunda gözaltlarında şişme morarma en az düzeyde olurken alçı sonrası da masaj gereksinimi en az düzeyde kalır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Haliloğlu Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)