ROP Hastalığı Nedir?

Yazar Emre HekimoğluGöz Doktoru • 25 Haziran 2019 • Yorumlar:

Size her yıl otuz bin yenidoğan bebeğin kör olmasına neden olan bir hastalık var , daha da önemlisi bu hastalığın çaresi var desem ...

Evet evet doğru duydunuz .Maalesef öyle bir hastalık ki, zamanında tanı konulamadığı ve tedaviye ulaşamadığı için dünya genelinde her yıl otuz bin yavrumuz hayata kör kalarak devam ediyor .

Nedir bu hastalığın adı ?

Bu hain hastalığın adı ROP !!!

Peki ROP veya diğer adıyla Prematüre Retinopatisi ne demektir ?

Günlük kullanımda hastalığın İngilizce adının (retinopathy of prematurity )baş harflerinden oluşan ROP kısa adıyla anılan, 37. gebelik haftasından erken doğan bebeklerde ortaya çıkan ve körlükle sonuçlanabilen ciddi bir göz hastalığıdır. 

İyi ama bizim için neden önemli?

Türkiye istatistik Kurumu  2018 verilerine göre yurdumuzda her yıl yaklaşık 1,300,000(bir milyon üç yüz bin ) canlı doğum gerçekleşmekte ve bunların yaklaşık  %11.2'si yani 150,000 (yüzelli bin)'i çeşitli sebeplerle 37 haftadan önce dünyaya gelmektedir.Bu erken doğanların yaklaşık %10'u  yani  15.000 (onbeş bin) 'i , çok düşük doğum haftası ve doğum ağırlığı nedeni ile özel tedavi ve bakıma ihtiyaç duymaktadır. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde üstün gayret ve fedakarlıklarla hayata tutulmaya çalışılmakta ve maalesef  körlük tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Yani her yıl daha annesinin kucağına verilmeden ,sıcacık yuvasına gidemeden  kör olma riskiyle karşı karşıya kalan 15.000 bebeğimiz  doğuyor .Bu bebeklerden biri belki sizin ,belki kardeşinizin veya akrabanızın , belki iş arkadaşınızın hatta belki kızınızın belki oğlunuzun bebeği ...

Bakmaya kıyamadığınız , kokusuna doymadığınız  o masum yavrunun  kör olma ihtimali yeterince önemli değil mi ?

Siz de önemli diyorsanız bu hastalığı biraz daha tanıyalım ...
 

Normalde 40 (+/- 2) hafta sürecek olan gebelik süresince anne rahminde  bebeğin gelişimine paralel olarak gözün gelişimi devam etmekte iken erken doğum sebebiyle bu gelişim sekteye uğramakta, göz damarları henüz hazır olmadığı dış dünyada gelişimini tamamlamaya çalışmaktadır. 

İşte bu süreçte   bazı bebekler normal gelişim ritmini yakalayabilirken maalesef bazı bebeklerin gözleri  birçok etken nedeni ile normal damar gelişimini başaramamaktadır. 

Oluşan gelişigüzel damarlanma fayda sağlamak bir yana normal fonksiyon gören diğer damarları ve göz dokularını olumsuz etkileyip körlüğe sebebiyet verecek şekilde ilerleme gösterebilmektedir . 

İşte bu tehlikeli özellikleri nedeniyle ROP gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağının en önemli ve önlenebilir körlük sebeplerinin başında gelmektedir . 

Peki bize düşen görev nedir ? Yavrumuz için neler yapabiliriz ?

Rop muayenesi  her merkez ve her hekim tarafından yapılmayan, özen, dikkat ve deneyim gerektiren özel bir muayenedir. 

Düzenli muayene ve tedavi ile rahatlıkla kontrol altına alınabilen bu hastalıkla mücadelede,   erken doğan bebeği olan her anne baba ve aile büyüklerine düşen görev, bebekleri 1 aylık (4-6 haftalık)  olduğunda  ROP konusunda deneyimli bir göz hekimine ROP muayenesini ve tedavisini yaptırmalarıdır.

Sağlıklı Kalın, Sağlıklı Bakın....

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Emre Hekimoğlu

Göz Hastalıkları Op. Dr.

Randevu al