Sağlıklı Gözler için Göz Makyajı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Yazar Uğur Emrah AltıparmakGöz Doktoru • 18 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Makyaj dış görünümde değişiklik yapmanın en çarpıcı yolu. Bir odaya girdiğinizde dikkat çekmenin en kolay yolu güzel gözlere sahip olmak. Üstelik gözlere yapılacak makyaj ile bambaşka yüz ifadesine ve imaja sahip olunduğu aşikar. Milattan önce 10.000 yılından beri yüz ifadesini değiştirmek için göze boyalar sürdüğü biliniyor. Günümüzde kozmetik sanayi özellikle göz makyajı için sayısız ürün üretiyor, özellikle kadınlar tarafından bu ürünler tüketiliyor. Peki hiç düşündünüz mü, acaba makyaj yaparken göz sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz?

Makyaj malzemeleri kişiye özeldir.

Makyaj malzemenizi başkaları ile paylaşmayın. Göz enfeksiyonu geçirmekte olan bir kişiye verdiğiniz malzemeniz sizin için enfeksiyon kaynağı olabilir, yani gözünüz mikrop kapabilir. Ortak kullanım alanlarında (demo, tester, vb) bulunan makyaj malzemeleri de göz sağlığınızı tehdit edebilir.

Makyaj malzemelerinin de son kullanma tarihi vardır.

Makyaj malzemeleri de açıldıktan sonra belli süreler içinde kullanılmalıdır. Bu süre genel olarak 3 ay kabul edilmekle birlikte, makyaj malzemesinin özelliğine göre değişebilir. Süresi dolan malzeme bitmese bile atılmalıdır. Süresinden fazla kullanılan makyaj malzemelerinin %70'den fazlasında bakteriler ürediği kanıtlanmıştır. Kurumuş rimel gibi ürünleri nemlendirmek için asla tükürük kullanmayın.

 

Alerjiniz varsa yeni aldığınız ürünleri tek tek deneyin

Makyaj malzemelerinde bulunan etkin ve koruyucu maddeler alerjik bünyesi olan kişilerde göz alerjisine neden olabilir. Alerjik bir bünyeniz var ve birden çok kozmetik ürünü birden aldıysanız, tercihan sıra ile deneyin ve alerji yapmadığına emin olduğunuz ürünleri kullanmaya devam edin. 

 

Kirpik diplerine makyaj yaparken dikkat.

Kirpik diplerini, yani göz sınırlarını belirgin hale getirmek için eyeliner veya göz kalemi kullanırken, kirpiklerin göze yakın olan iç değil, dış kısmına sürmeye dikkat edin. Çünkü kirpiklerin göze yakın olan iç kenar kısmında gözyaşına katkıda bulunan Meibomean yağ bezleri vardır. Bu bezler makyaj yapılırken tıkanırsa gözyaşı kalitesizleşir ve gözde batma, yanma, kızarma gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hatta göz kapağında arpacık gibi enfeksiyonlar gelişebilir.

 

Makyaj yaparken hareketleriniz gözden dışarı doğru olsun.

Rimel, kalem, far gibi göz makyaj ürünlerini uygularken, uygulama yönü gözden dışarı (uzağa) doğru olsun. Böylece ürünleri sürmek için kullandığınız fırça, kalem gibi araçların saydam tabakaya (kornea) batma olasılığı azalır. Makyaj yaparken gözünüze batan bir ürün olursa, önce bol suyla yıkayın, gözde rahatsızlık devam ederse Göz Hekimi'nize danışın.

 

Kuru Göz rahatsızlığınız varsa makyajda nelere dikkat etmeli?

Kuru gözünüz varsa, tozlanan, pul pul dökülen makyaj malzemeleri gözyaşına karışıp şikayetlerinizi artırabilir. Göz muayenesinde gözyaşının içinde gezinen renkli makyaj tozları ile sık sık karşılaşıyoruz. Bu tarz ürünler hastalarımızın göz yakınmalarını (batma, yanma, kaşınma ve kızarma) artırıyor. Bu nedenle böyle ürünlerden kaşınmakta yarar var.

 

Kontakt Lens kullanıyorsanız makyajda nelere dikkat etmeli?

Kontakt lens ile makyaj yapılması yukarıda anlattığımız esaslara uyulursa sorun oluşturmaz. Genellikle lens taktıktan sonra makyaj yapmasını öneriyoruz. Eğer önce makyaj yapar, ardından lens takmayı denerseniz, lens veya parmağınızın sürtünmesi nedeniyle makyaj malzemeleri lens yüzeyine takılabilir veya gözyaşına karışabilir ve bu da sizi rahatsız edebilir.

 

Göz enfeksiyonu geçiriyorsanız makyajda nelere dikkat etmeli?

Yeni başlayan bir enfeksiyon varsa,  iyileşene veya Göz Hekimi'niz onaylayana kadar makyaja ara vermek en doğrusu olacaktır. Enfeksiyon varken kullanmış olduğunuz ürün varsa, bu ürünü atmak en doğru uygulama olacaktır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)