Siber Zorbalık

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

İletişim araçlarının gelişmesi ile birlikte insanların sanal dünya tecrübeleri de gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışla beraber günlük hayatın bir parçası haline gelen şiddet şekil değiştirmekte ve sanallaşmaktadır. Sanal şiddete ait olan siber zorbalığa maruz kalan insanların sayısı da gün geçtikçe çoğalmaktadır. Peki nedir bu siber zorbalık?

Siber zorbalık, bir birey veya grup tarafından internet vasıtasıyla tek başına kendini savunması zor olan bir bireye karşı yapılan saldırganca ve bilinçli olan davranıştır. Kısacası teknolojik iletişim araçlarının kötüye kullanılarak karşıdaki bireye zarar verme davranışıdır.

Siber zorbalığın en çok görüldüğü yaş grubu 13-18 yaş aralığıdır. Bir kişiye dini, mezhebi, sosyo-ekonomik durumu ile ilgili alay edici ifadeleri içeren mesajlar ve fotoğraflar siber zorbalık olarak görülmektedir. Bir birey adına sahte web sitesi gibi hesaplar açmak, sanal ortamlarda bir kişi hakkında uygun olmayan dedikodular dolaşmasına sebep olmak da siber zorbalıktır. Aynı şekilde bir bireyin ev adresi, cep telefonu ve aile bilgilerini sosyal medya içerisinde o kişinin rızası dışında paylaşmak ve o kişi ile dalga geçilmesine neden olacak bilgileri açığa çıkarmak da siber zorbalık olarak geçmektedir fakat siber zorbalığı yapan kişi anonim olursa zorbalık yapan kişiyi tespit etmek güçleşmektedir.

Günümüzde neredeyse herkeste akıllı telefonlar bulunması da siber zorbalıkta artışa neden olmuştur. Bu telefonların fotoğraf çekme özelliği sebebiyle bir kişinin uygun olmayan fotoğraflarını çekip paylaşmak da siber zorbalığı yaygınlaştıran nedenler arasındadır.

   Siber zorbalığın nedenleri; başka bireylere zarar vermenin kolaylığı, maliyetin düşüklüğü, erişim kolaylığı, kimliğin gizlenmesindeki kolaylık, az gelişmiş sosyal beceriler, düşük benlik saygısı, yüksek sosyal kaygı, saldırganlık ve uygunsuz davranışların model alınmasıdır.

   Bu zorbalığa maruz kalan bireylerin özgüvenleri düşmekte, duygu durumlarında bozukluklar meydana gelmekte ve hayata karşı daha depresif ve çekingen durmaktadırlar.

   Siber zorbalıktan korunmak için sosyal medyada telefon numarası, kişisel bilgiler gibi bilgileri paylaşmamak gerekir. Zorbalık yapan kişiler bu bilgilerden yola çıkarak sizi gerçek hayatta da takip edebilirler. Tahrik veya taciz içerikli bir mesaj geldiğinde bu mesajlara cevap vermemek gerekir. Beğenip paylaşılan içeriklere özen gösterilmelidir. Çünkü başka bir kişinin başına gelmiş olan siber zorbalığın yayılmasına istemeden de olsa katkı sağlamış olabilirsiniz. Eğer tehdit ve küfür içerikli mesaj alırsanız bu mesajlara cevap vermeyip saklamak gereklidir. Bu olay hukuki süreçte ilerlerse kanıt göstermek gerekebilir. Rahatsız edici mesajlar alındığında bunu aile ve yakınlara göstermek gerekir.

   Ebeveynlerin ve  öğretmenlerin bu konu ile ilgili çocukları ve gençleri bilgilendirmeleri büyük önem taşımaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)