Skolyoz Tedavisi

Yazar Osman Utku Karakaya • 7 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Skolyoz Nedir?

Skolyoz, halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Günümüzde hareketsiz yaşamda daha sık görülen bu rahatsızlık pek çok kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Eğer skolyoz yani omurga eğriliği rahatsızlığınız varsa bu yazı sizlere bir rehber olacaktır. Kapsamlı ve en önemli bilgileri edinmek için bu konuda hazırlanan yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Skolyoz Şekilleri

Skolyoz, omurga duruşunu etkileyen bir rahatsızlık olduğu için bazı şekillerde görülebilir. Normal bir omurga düz şekilde olup herhangi bir yana sapmaz. Ancak bazı kişilerde omurga bazen bir yöne doğru eğilirken bazılarında ise iki yöne doğru eğilebilir. C ve S skolyoz tipi bahsetmiş olduğumuz skolyoz şekilleri arasındadır. C tipi skolyozda omurga sadece bir yöne doğru eğilir. Ancak S tipi skolyozda iki yöne eğilme söz konusudur.

C tipi skolyoz daha çok sırtta görülen bir rahatsızlık olup duruş bozukluğunu en çok fark ettirendir. S tipinde ise omuz ve kalça bölgelerinde bir eğrilik söz konusudur. Ancak bu durum genelde röntgen sonuçlarında belli olur. Konkav tarafının sağa ve sola doğru bakması sonucunda S skolyoz meydana gelir. Eve gelen fizyoterapist ile hastanın skolyoz şekline, yaşına ve skolyoz seviyesine göre bir tedavi uygulanır. 

Skolyoz Belirtileri 

Skolyoz, çocuklardan yetişkinlere kadar belirti gösteren bir rahatsızlıktır. Özellikle de ergenlik döneminde belirtileri dikkate almak gerekir. Bu rahatsızlık direkt olarak omurgayı etkilediği için öncelikle kişinin duruşu gözlemlenmelidir. Dolayısıyla skolyoz belirtileri arasında ilk sırada duruş bozukluğu yer alıyor. Çocukluktan yetişkinliğe kadar gözlenen diğer belirtiler ise şu şekildedir:

· Omurgada eğrilik 

· Kalça duruşunda bozukluk 

· Sırt veya bel ağrıları

· Omuz duruşunda bozukluk

Bu belirtiler gözlemleniyorsa mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Teşhisin koyulması için öncelikle röntgen çekilir. Uzman fizyoterapist bu noktada skolyozun seviyesine göre bir program hazırlayacaktır. Bu program düzenli olarak fizyoterapistin uyarılarına uygun olarak yapılır. Skolyozun seviyesine göre planlanan program sayesinde kişinin yaşam kalitesi artacaktır. 

Skolyoz Nedenleri 

Skolyoz, temelde omurga ve omurga etrafındaki kasların yapısındaki biyomekanik bozulmalardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Ancak sadece bu etken de omurga eğriliği rahatsızlığı için tek bir neden değildir. Kişinin genetiği, hormonal ve nörolojik durumları da bu rahatsızlığa neden olan faktörler arasındadır. 

Bazı bağ doku rahatsızlıkları, sinir sistemlerindeki değişiklikler ya da omurga trombosit bozuklukları da diğer nedenler arasındadır. Bu nedenlere hareketsiz yaşam tarzı da dahil olunca skolyozun ortaya çıkması oldukça muhtemeldir. Dolayısıyla kişide yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtiler görülmeye başlandıysa mutlaka özel fizyoterapist yardımı alınmalıdır. 

Skolyoz Tedavisi 

Skolyoz tedavisi üç farklı yöntemle uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde en önemli unsur hastanın skolyoz seviyesi ve yaşıdır. Skolyoz ameliyatı, fizik tedavi ve skolyoz korsesi bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri arasındadır. Bu noktada fizyoterapist hastaya omurga duruşunu düzeltmesi için bazı hareketleri uygulamasını ister.

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi skolyoz tedavileri kişiye özel olarak uygulanır. Dolayısıyla fizik tedavisindeki egzersizler de kişiye özel olarak planlanır. Bu tedavi yönteminde uzman fizyoterapistler hastanın evinde planlamış olduğu hareketleri uygulayarak belli bir süre devam ettirir. Fizyoterapist, skolyozun gidişatını takip eder ve değerlendirmelerini buna göre yapar. 

Günümüzde pek çok kaynakta skolyoz için egzersizler mevcuttur. Ancak bu tedavinin kişiye özel olduğunu unutmamalısınız ve mutlaka uzmanına başvurmalısınız. İnternette ya da bir başkasının skolyoz için belirlenen egzersizleri uygulamak etkili olmayacağı gibi iskelet yapınıza daha da zarar verebilir. Dolayısıyla bu rahatsızlık için mutlaka uzmana başvurmalı ve düzenli olarak belirlenen hareketleri uygulamalısınız. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)