Tırnak Batması

Yazar Feza Köylüoğlu • 1 Şubat 2024 • Yorumlar:

Tırnak batması, yaşam konforunu bozan bir rahatsızlık. Ayakkabı-çorap giymeyi zorlaştırıyor, uykuyu bile etkiliyor. Herkesin çevresinde tırnak batmasından yakınan bir kişi var sanki. Konuyla ilgili bir uzmana danışarak merak ettiklerimizi sorduk. Sorularımızı cevaplayacak kişi Dr. Feza Köylüoğlu. Antalya’da özel bir hastanede çalışan Ortopedi uzmanı. Çok sayıda tırnak batması hastasını başarıyla tedavi etmiş bir hekim.

Sayın Köylüoğlu. Nedir bu tırnak batması?

Tırnak batması, özellikle ayak başparmak tırnağının iç veya dış kenarında şişlik, kızarıklık ve acıyla kendini belli eden bir enfeksiyondur. Mekanik olarak tırnak kenarının ete batmasıyla başlar. Şikayet ve bulgular artarak seyreder. Başlangıçta sadece sert bir yere dokununca olan ağrı bir süre sonra akıntısıyla çorabı kirleten ciddi bir enfeksiyon haline gelir. Aşağı yukarı her yaş grubunda görülebilir.

Sebebi ne acaba? Niçin tırnağımız batar?

Birçok sebebi var. En sık sebep; dar ayakkabı giymek, tırnakların uygunsuz kesilmesi. Benim gözlemime göre çok terleyen ayaklar, sebep sıralamasında en başta. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayak varsa bir şekilde tırnak batması gelişiyor.

Pekiyi, tırnak batmasından korunmak için neler yapılabilir?

Biraz önce belirttiğim sebeplerden kaçınmak lazım. Dar ayakkabı giymemek, tırnakları uzun kesmek, aralıklarla ayağı havalandırmak gibi. Bir de rahatsızlık başladığı zaman geçer diye beklemeyip bir hekime başvurmakta fayda var.

Tırnak batması nasıl tedavi ediliyor? Siz, ne uyguluyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemek lazım. İltihaplı bir batık tırnak varsa tedavisi cerrahi bir işlem tercih edilebilir. Oraya merhem sürmek veya antibiyotik kullanmak sorunu çözmeyebilir. Veya kuaförlerde pedikür yaptırmakta çözüm değildir, hatta problemi büyütebilir bile.  Çünkü sorunun temelinde, tırnağın bir parçasının mekanik olarak ete girerek iltihap oluşturması yatmaktadır. Minik bir işlem ile bu mekanik engel ortadan kaldırılırsa sorun çözülmüş olur. Tedavide, birçok yöntem var. Bu yöntemin tekrarlama ihtimali fazla. Bir de gittikçe popüler hale gelen tırnağa tel takılması işlemi var. Tırnak teli, işlemlerden korkan hastalara cazip geliyor. Ancak uzun ve zahmetli bir işlem ve hem etkinliği az hem de tekrarlama oranı fazla olan bir yöntem. 

İşlem sonrası tekrarlama olabilir öyle mi? 

Uygun bir işlem yapılmazsa büyük ihtimalle tekrarlıyor. Onun için yapılan işlemin en önemli başarı ölçütlerinden birisi, nüks yani tekrarlama ihtimalinin olabildiğince az olması.

Siz, tekrarlamasın diye ne yapıyorsunuz? 

Ben, fenol ile matrisektomi denilen bir yöntem uyguluyorum. Tırnak kenarındaki sadece batık kısmı köke kadar alıyorum ve buradan bir daha tırnak çıkıp batık oluşturmasın diye yerini kimyasal bir madde ile körlüyorum.

Sn. Dr. Köylüoğlu. Tırnak batması olan hastalara ne öneriyorsunuz? 

Öncelikle çok vaka yaparak tecrübe edinmiş bir hekim aramalarını öneririm. İşlemin ağrısız olması çok önemli bir konudur. Kozmetik yönden, herhangi bir iz kalmamalıdır. En son olarak da hastalar, fayda-maliyet kıyaslaması yapmalılar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Feza Köylüoğlu

Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al