Tiroid Nodülleri ve Tiroid Kanserlerinde Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Yazar Güner Sönmez • 9 Haziran 2023 • Yorumlar:

Girişimsel radyoloji tarafından uygulanan çeşitli yöntemlerle tiroid nodülü veya tiroid kanseri tedavi edilebilir. Bu yöntemlere minimal invazif işlemler denir. Modern tıptaki gelişmelerle birlikte, hastanın sağlıklı dokularını koruyacak ve sadece lezyona zarar verecek tedaviler önem kazanmaktadır. Bu seçenekler şöyledir:

1. Alkol ablasyon yöntemi- Etanol ablasyon

2.-Radyofrekans ablasyon yöntemi-RF ablasyon

3. Mikrodalga ablasyon yöntemi: MWA

4. Kriyoablasyon yöntemi

Etanol ablasyon işlemi:

Alkol ablasyon yöntemi daha çok kistik tiroid nodüllerinde, yani içi sıvı dolu nodüllerde tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Kistik nodülün içeriği bir miktar boşaltılır. Daha sonra kist içine yüksek yoğunlukta alkol verilir. Belirli bir süre beklenerek kist içeriği boşaltılır.

Radyofrekans ablasyon ve Mikrodalga ablasyon yöntemi: Bu iki yöntemde temel mekanizma tiroid nodülünü ısıtarak hücresel tahribat oluşturmaktır. İşlem öncesi lokal anestezi yapılır. Ultrason rehberliğinde  özel tiroid iğnesi nodülün içine yerleştirilir. Belirli çapta alan tahrip edildikten sonra nodülün başka bir bölgesine geçilir. Ultrasonda etkilenen alan rahatlıkla takip edilir. Böylelikle sağlam tiroid dokusu ve çevre sinirler korunmuş olur. Nodül boyutuna göre işlem süresi yaklaşık 20-40 dakikadır.İşlem sonrasında hastayı 1 saat gözlemler sonra taburcu ederiz. İşlem uyugulanan nodül zamanla küçülür. RFA ve MWA işlemi solid yanı katı nodülle, kistik nodüller ve miks yapıda nodüllere uygulanabilir. Benign denilen iyi huylu tiroid nodüllerine ve belirsiz nodüllere uygulanabilir. Düşük risk grubunda olduğu değerlendirilen papiller kanserlere uygulanabilir.

Kriyoablasyon yöntemi:

Bu yöntemde uygulama RFA ve MWA 'dakine benzerdir. Farklı olarak, iğne nodülü soğutur. Bir süre sonra ultrasonda sınırları net bir şekilde seçilen buz topu oluşur. Soğutarak hücresel hasar oluşturur. 

RFA, MWA ve kriyoablasyon yöntemlerini, dünyada tiroid konusunda kullanılmasına paralel olarak uygulamaya başladık. 2013 yılından beri uyguladığımız bu tedavilerde edindiğimiz tecrübeleri hastalarımıza aktarmaya devam ediyoruz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Güner Sönmez

Radyoloji Prof. Dr.

Randevu al