Travmayla Nasıl Başa Çıkılır?

Travma, doğrudan ya da dolaylı bir yaşantı sonucu kişinin bedenen ya da ruhen yaralanması, korku ve çaresizlik gibi duygularla yaşadığı sarsılma durumudur. Travmalar kişide olumsuz duyguları uyandırır, kimi zaman kendimizi korumak için bastırdığımız anılar olup, duygu ve davranışlarımızı çoğu zaman etkisi altına alır.

Kişilerin ani olaylar dışında, uzun süre yaşadıkları bir olumsuzluk da travmaya sebep olabilir. Örneğin, siz çocukken babanızın eve her gün alkollü gelmesi konusunu ele alalım. Babanızın bir gece eve alkollü dönmesi, çocukken sizin için bir anlam ifade etmemiş olabilir. Fakat sürecin devam etmesiyle birlikte, ihmal edilmiş bir çocukluk geçirmiş ya da şiddet görmüş olabilirsiniz. Böyle bir durumda çocukluğa dair anılarınız travmatik anıya dönüşebilir. Sizi sarsacak bir olaya tanık olmanız, istismar, aile içi şiddet, yangın, kaza, ölüm gibi pek çok durum da travmaya sebep olabilir.

Travmaların uzun süren etkileri vardır. Kimi zaman davranışlarınızda büyük değişimlere sebep olurken, kimi zamanda kendilik algınız üzerindeki etkilerini görebilirsiniz. Çocukken yaşadığınız bir travma bile, hem sosyal hem de duygusal ilişkileriniz için yıkıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca, stresle baş etme yeteneğimizi azalttığı için yaşadığımız stres durumlarında kendimizi zayıf ve güçsüz hissedip, problemler karşısında çaresizlik duygusunun bizi ele geçirmesine izin verir.

Travmayla başa çıkabilmek için, yaşanan olay ya da durum hakkında konuşmaktan korkup kaçmayın. Böyle bir durumda kişi travmanın yıkıcı etkilerinden kendini korumak için konuşmak konusunda isteksiz davranır, insanlardan uzaklaşır, içine kapanır, olayla ilgili hiçbir şeyi hatırlamak, görmek istemez, hatta olayı bastırıp yok saymaya meyil edebilir. Yalnızlık düşüncelerinizi duymanıza sebep olur, kafanızda durumu içinden çıkılmaz bir çukur haline getirebilirsiniz. Böyle durumlarda kendinizi yakın hissettiğiniz insanlarla vakit geçirmek sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıca, travmatik anıyı bastırmak sadece iyileşme sürecinin uzamasına sebep olur.

Travmanız ile yüzleşmek sizin için çok zor ya da düşündüğünüzden ağır olabilir. Böyle bir durumda geri adım atmayıp, zamanla bu durumun üstesinden geleceğinizi kendinize hatırlatın. Hemen olmayacak belki ama zamanla travmanızın etkisinden kurtulacaksınız.

İçinde bulunduğunuz durum konusunda siz bir şey yapamıyorsanız bir psikolog ile profesyonel bir ortamda, yavaş yavaş kendinizi açıp travmalarınızdan kurtulabilirsiniz. Terapi sürecinde farklı bir bakış açısı kazanıp, yaşadığınız travmatik olayın etkilerini hayatınızdan çıkarmak mümkündür. Önemli olan doğru bir yardım ve etrafınızda sizi anlayan insanlar olmasıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Damla Koçak Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)