Urakus Hastalıkları Göbekten Sıvı – İdrar Gelmesi

Yazar Erdal KarakayaÇocuk Cerrahı • 30 Eylül 2019 • Yorumlar:

Urakus Nedir?

Urakus bebek anne karnındayken gelişmeye başlayan ve hamileliğin ilk haftalarında açık olan tüp şeklinde bir yapıdır. Göbek kordonu içinde bulunan yapılardan biri olan allantois ile bebeğin mesanesinin üst kısmının arasında yerleşmiştir. Bu açıklık normal olarak hamileliğin 12. haftasında kapanır, tamamen tıkanır. Daha sonra göbeğin iç kısmı ile mesane arasında uzanan bir kordon şeklini alır.

Urakus Anomalileri: Göbekten Sıvı – İdrar Gelmesi

Anne karnındayken göbek ile mesane (idrar kesesi) arasında kanal şeklinde bir ilişki vardır (urakus kanalı). Bu kanal gebeliğin üçüncü ayında kapanır. Bu bağlantının kapanması ile ilgili sorunlar olduğunda 3 tür hastalık ortaya çıkar.

  1. Urakal fistül (Açık kalmış urakus): Kapanma hiç olmaz ve mesane ile göbek arasındaki bağlantı devam etmektedir, göbekten idrar gelmesi şeklinde kendini belli eder. Bunu saptamak için en uygun yöntem, göbekte akıntının olduğu açıklıktan yerleştirilecek ince bir kateterden özel bir boya vererek lateral pozisyonda film çekmektir. Eğer kanal açıksa, boyanın buradan mesaneye kadar ulaştığı görülebilecektir. Tedavi şekli, cerrahi yöntemle kanalın çıkarılmasıdır.
  1. Urakal Sinüs:  Kimi zaman kanalın mesane ile ilişkisi kapanmış ancak sadece göbek kısmı açık kalmış olabilir. Göbek daima nemli olarak bulunur. Bazen küçük bir granülomla birlikte görülebilir. Tedavisi sinüsün ekstrperitoneal olarak çıkartılmasıdır.
  1. Urakal Kist:  Bazı durumlarda kanal duvarından oluşan salgı, göbeğin altında kistik bir yapının oluşmasına yol açabilir. Bu çocuklarda da göbekten berrak bir sıvı gelebilir ya da kistik yapı enfekte olabilir. Çoğu zaman kendini göbekle simfisiz pubis arasında bir kitle olarak belli eder. Tanıda ultrasonografi ve sistografi kullanılır. Tedavisi, kalıntının cerrahi yöntemle çıkarılmalıdır. Urakal anomaliler açık ya da kapalı yöntemler kullanılarak tedavi edilebilmektedir.

Urakal Hastalıklarda Nasıl Tanı Konur?

Çocuğunuzun yakınmasına göre yapılacak radyolojik görüntüleme yöntemleri değişir. Göbekten berrak sıvı akıntısı veya idrarın olduğu patent urakus durumunda tanıyı koymak için sondalı işeme sistogramı veya göbekten kateter ilerletilerek ilaçlı röntgen (sinografi) çekilir.

İdrar yolları ve böbreklerde anomali riski az olmakla birlikte bunların değerlendirilmesi için ultrasonografi yapılmalıdır.  Yapılan ultrasonografide mesane üzerinde urakal kist saptanabilir. Enfekte olan urakus kistleri oldukça büyük boyutlara ulaşarak çevre dokularda hatta karın içinde enfeksiyona neden olabilirler. Şüpheli durumlarda bilgisayarlı tomografi de tanı için yararlı olabilir

Urakal HastalıklardaTedavi Nasıl Yapılır?

Bulgu veren ve yakınmaya neden olan urakus anomalilerinin tedavisi cerrahi eksizyondur.

Göbekten mesane kubbesine kadar urakus bütünüyle çıkarılır. Mesane ile yakın ilişkili ise veya mesane divertikülü varsa mesaneden bir kısım ile birlikte çıkarılması gereklidir. Bulgu vermeyen urakus kalıntılarının ve kistlerinin potansiyel olarak sorun yaratması nedeniyle ameliyat ile çıkarılması uygundur.

Rastlantısal olarak saptanan ve 6 aylıktan küçük olan bebeklerin herhangi bir yakınma ve bulgusu yoksa 1-1.5 yaşına kadar izlenir kapanmayan urakal açıklıklar ve kistler daha sonra ameliyat edilmelidir.

Enfeksiyon nedeniyle antibiyotik tedavi başlanan urakal kist hastalarında tedavi sonrası bulgular düzeldikten sonra urakus kisti göbek ve mesane bağlantısını tamamen çıkarmak üzere ameliyat planlanmalıdır. Urakusun tamamen çıkarılmadığı durumlarda kalan dokuların enfeksiyon geçirme ve urakus kistinin tekrarlama riski vardır. Enfeksiyon sırasında ameliyat edilen hastalarda ameliyat alanı daha geniş ve doku kaybı daha fazla ve yara iyileşmesi daha sorunlu olur. Nadir olarak enfekte urakus kisti bağırsaklara doğru açılır ve bağırsakların zarar görmesine neden olur.

Küçük çocuklarda göbek ile mesane arasına yapılan 1.5 cmlik küçük bir kesi ile hem göbek hem de mesane kubbesine ulaşılarak urakus kist eksizyonu yapılabilir. Daha büyük veya kilolu çocuklarda kesinin uzatılması gerekir. Ameliyat sonrasında komplikasyon riski düşüktü. Mesane kubbesinden urakus kisti ile ilişkili bir kısım çıkarılırsa mesane kapatılması yapılır ve 5 gün süreyle mesaneye idrar sondası yerleştirilir. Çocuğunuz mesane sondasına birleştirilen bir idrar torbası içine idrarını yapar. Ameliyat sonrası yara iyileşmesi veya mesaneden idrar sızıntısı ile ilgili sorunlar olabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)