Uyku Merkezi ve Horlama Tedavisi

Yazar Esra EryamanKulak Burun Boğaz Doktoru • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

Kbb muayenesi:septum deviasyonu,alt konka hipertrofisi, konka bülloza, büyük bademcik, büyük geniz eti, sinüzit, sinüste polip, uzamış küç dil, gevşek yumuşak damak, dil kökü büyümesi, çene eklemi bozuklukları
Polisomnografik tetkik ve sonuçların değerlendirilmesi :Polisomnografi horlama, uyku apnesi, tanısında kullanılan ve gece uykusu boyunca hastanın beyin dalgalarının, göz hareketlerinin, solunum faaliyetlerinin, kanındaki oksijen yüzdesinin ve kas aktivitesinin ölçülmesi ile yapılan incelemedir.1 saatlik Apne indexi ve Apne +Hipopne indexini verir. Bu sonuçlara göre hastanın hangi tür tedaviden fayyda göreceğine karar verilir. Hastanemizde 1 gece yatarak kbb hekimi ve akciğer ve göğüs hastalıkları uzmanı ve ekibi tarafından bu tetkik tam olarak yapılmaktadır
Tedavi
A. Obesite : Diyet tedavisi (Hastanemizde diyetisyen tarafından takip edilir)

B. Ameliyat Çeşitleri
-Burun ameliyatları: Septoplasti, konkaplasti
-Endoskopik sinüs cerrahisi (sinüs polp varlığında)
-İri bademciklerin alınması
-Anterior palatoplasti (yumuşak damak bölgesinden mukoza çıkartarak sütürler ıle damak bölgesinin gerginliğini arttırmak)
-Lateral farengoplasti (damak bölgesinden posterio plikayı gerdirme operasyonu)
-Dilköküne müdahele
-Ağız içi cihazlar

C. Horlama cihazı
– CPAP (Continuous Positive Airway Pressure ? Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı) ve BİPAP (Bi-level Positive Airway Pressure- İki Dereceli Pozitif Havayolu Basıncı)
Her iki cihazda OSA(tıkayıcı uyku apnesi) tedavisinde kullanılmaktadır. Hangi cihazın kulanılması polisomnografi (PSG) testi sonrasında hekim belirlenir.

Kbb muayenesi ve gerek görülürse yapılan polisomnografik tetkik sonuçların değerlendirmesinde hastamıza operasyon çeşitlerinden birini veya CPAP/BİPAP aletini veya operayon ve sonrasında CPAP/BİPAP cihazı öneriyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)