VAJİNİSMUS NEDİR?

Yazar Gizem ÇelikPsikiyatrist • 5 Nisan 2017 • Yorumlar:

Vajinismusun tanımı şu şekilde yapımaktadır; cinsel birleşme sırasında kadında bulunan genital/vajinal kasların (bu kaslar vajina içi ve anüsü de kapsar), istamsiz bir şekilde reflex halinde kasılaması ve vajina girişini bir duvar gibi kapatması sonucu cinsel birleşmenin yaşanamaması durumudur. Bazen bu halde dahi cinsel birleşme yaşanabilmekte fakat çok acı vermekte ve çok zor olmaktadır. Bu nedenle birleşme olan durumlarda dahi bazen kişilere vajinismus teşhisi koyulabilir.

Vajinismus problem bütün dünyada kadın hastalar tarafından jinekolog ya da psikologlara en çok başvurulan sebepler arasındadır. Yaygınlığı oldukça fazladır. Vajinismusta yaşana kasılmalar sadece vajina bölegesinde değil tüm vücutta olmaktadır. Hatta birleşme sırasında deği sadece cinsellik düşünüldüğünde dahi kasılma olabilmektedir.

Toplumsal olarak vajinismus “ilk gece korkusu” ya da “cinsel ilişkiye girememe sorunu olarak tabir edilmektedir. Bu tanımlar vajinismusu tam olarak karşılamaz. Çünkü Bazı kadınlarda ilk ilişkiden sonraki birleşmeler de de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sorun sadece basit bir korku değil fiziksel olarak da kişinin kendini control edemediği, korkusuna duygusal olarak dirense dahi fiziksel durumun buna müsade etmediği bir sorundur. Bu yalnızca bir cinsel birleşme yaşayamama sorunu değil bütün olarak kadının kişiliğini, özgüvenini etkileyen istemsiz gelişen bir durumdur.

Vajinusmus belirtileri nelerdir?

Çoğu zaman kadınlar vajinismus olup olmadıkları konusunda kararsızlık yaşarlar. Bunun bir cinsel isteksizlik durmumu, fiziksel bir anormallik mi yoksa başka birşey mi olduğunu tespit edemez ve doğru yardım için nereye başvuracakları konusunda kararsız kalırlar. Belirtilerle ilgili en yaygın örnekler şu şekildedir.
Kadın için yeterli ve hatta keyifli geçen bir ön sevişme süreci sonrasında, cinsel birleşme kısmının kaygı korku ve panic yaratması. Hatta sonu birleşmeye gidecek diye kadının ön sevişmeden dahi kaçınmak istemesi.
Birleime sırası geldiğinde kadının tüm bedeninde kasılmalar olması, bacakları kapatma ve eşini itme refleksleri.
Birleşme denendiğinde erkeğin içeri girmede zorlanması, bir duvar gibi hissedilen doku ve kadının yogun acı ve agrı hissi.
Cinsel birleşme hayal edildiğinde dahi kasılmaların hissedilmesi

Bu kasılmalar aynı zamanda jinekolojik muayenelerde, tampon kullanımında ya da kişinin kendi parmagını vajina girişine temas ettirmesinde dahi hissedilir.

Neden cinsel birleşme denendiği halde başarısız oluyor?

Cinsellikte yeterli bir ön sevişmenin ardınlarn yaşanan penisin vajinaya girmesi sürecine cinsel birleşme denilmektedir. Birleşme için erkeğin ereksiyon halinde hazır olması kadar kadının da ıslaklığı sağlanmış, klitoral kabarma vajinal açılma oluşmuş olması gerekmektedir. Bu nedenle cinsel birleşme öncesi her iki kişi içinde yeterli bir ön sevişme çok önemlidir. İlk cinsel birleşme deneyimleri genele hemen her kadın için biraz da olsa kaygı verici daha az tatminkar geçmektedir.
Fakat sonraki cinsel birleşmeler giderek daha rahat ve tatmin edici olabilmektedir. Kadının beyni ve vucudu cinsellikle ilgili pozitif bir bağ oluşturmaya başlar. Bu da kadının cinsel istekliliğini etkiler.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda bu seşikle doğal gelişen vücut ve zihin bağı pozitif olarak oluşmaz. Tam tersi beyin bunu bir tehdit olarak görür ve vücuda kaygı tepkileri verir.Sonuç olarak her cinsel birleşme girişimi beynin kadının vücuduna stamsiz kasılmalar ve kaygı tepkileri göndermesine sebep olur. Ayrıca yaşanan her turlu agrılı birleşme deneyii bu zihinde oluşan negatif algıyı güçlendirir.

Resimde görüldüğü gibi ilk resimde serbest ve açık halde bulunan vajina ikinci resimde kasılma sonucu kapalı hale gelmiştir. İşte vajinismus sorunu yaşayan bir kadının vajinal bölesinde oluşan durum tam olarak budur. Tedavi için de hedef bu istamsiz kasılmaları yok etmek ve kasılan kasları tekrar gevsetmeyi ve istemli halde kendi kendine kasabilmeyi danışana öğretmek ve bu kastan duvarın cinsel birleşmede ortadan kalkmasını sağlamaktır.

Başarılı bir vajinismus tedavisinde; bu kasların yeniden çalıştırılması ve kasılmaların ortadan kaldırılması hedeflenir. Tedavideki temel unsura bir yerde "kas belleğinin yeniden oluşturulması" da diyebiliriz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Gizem Çelik

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al