Varis Tedavisi

Yazar Cenk Eray Yıldız • 27 Nisan 2023 • Yorumlar:

Varis; kıvrımlı toplardamar demektir. Öğretmen, berber, fırıncı uzun süre masa başı çalışan ve haraketsiz ayakta kalan kişilerde görülen bir meslek hastalığıdır. Bacaklarda ağrı yorgunluk kramp ve şişmeye sebep olur.

Bazen ayak bileğinde renk değişikliği ciltte kalınlaşma ve kaşıntı meydana gelebilir. Bu durum yara oluşumunun bir ön belirtisidir. Sağlıklı bacak toplardamarları normalde bacak kaslarının kasılmasıyla oksijenden zayıf kanı, akciğerlerde oksijenden zengin hale gelmesi için gönderecek olan kalbe taşırlar. İçlerinde kanın geri kaçmasını önleyen kapakçıklar vardır. Genetik yatkınlığı da olan kişilerde uzun süre hareketsiz ayakta kalmakla bu damarlarda çap artışı ve kapakçıklarda gevşeme meydana gelir.

Yani yıllar içinde varis hastalığı oluşur. Radyolog tarafından çekilen doppler ultrason sonrası tanı kesinleşir. Telin ucunda 7 cm lik yüksek ısı veren bir bölüm vardır. Yüzeyel damarın derin damarla birleştiği yerden 2 cm kadar geri çekilen tele özel bir cihaz yardımıyla enerji verilir. Her 20 saniyede bir 120 derecelik ısı damar içine verilerek tel geri çekilir. İşlem başarısı için içinde tel olan hasta damar etrafına özel ilaçlarla hazırlanmış soğuk serum bir iğne yardımıyla verilir. Sonuçta genişlemiş varisli damar yüksek ısıyla büzüşerek kapanır bir daha da geri kan kaçağı olmaz. 

Varis rahatsızlığı, günümüzde pek çok insanın hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle uzun saatler ayakta çalışmak durumunda olan bireylerde daha fazla görülen varis, bacak sağlığı ve estetiği açısından istenmeyen etkiler doğurmaktadır. Varis, başlangıçta yalnızca koyu renk şişlikler ve ağrılar şeklinde kendini gösterse de, önlem alınmadığında kalp-damar açısından oldukça ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Bireyler, gün içerisinde yapılabilecek kısa süreli egzersizler gibi çeşitli alışkanlıklar edinerek varisten büyük ölçüde kaçınabilirler. Ancak hastalığın ortaya çıkması her zaman engellenemez, bu durumda verilebilecek en önemli tavsiye sağlık kuruluşlarına başvurarak profesyonel yardım almak ve doktor yönlendirmesine göre hareket etmektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Cenk Eray Yıldız

Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al