Vezikoamniyotik Şant Nedir?

Yazar Ali Ekiz • 13 Ekim 2023 • Yorumlar:

Vezikoamniyotik şant, anne karnındaki bir bebeğin idrar kesesi yani mesane ile amniyon kesesi arasında olamayan bir bağlantının oluşturulması ameliyatına verilen isimdir. Bebeğin idrarını normal yoldan dışarı atamadığı için farklı bir yolla amniyon sıvısına boşaltılmasını sağlar. Bu ameliyat idrar torbası sonrası darlığı olan fetüsler için yapılır. Bu yazımızda sizin için vezikoamniyotik şant hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

Vezikoamniyotik Şant Neden Yapılır?

Vezikoamniyotik şan tedavisi, PUV (posterior üretral valv) veya LUTO (alt üriner sistem obstrüksiyonu) denilen hastalıklarda uygulanır. Eğer işlem yapılmazsa bebiğin böbrekleri doğuma kadar işlevlerini kaybeder ve bebek doğum sonrası böbrek yetmezliğinden kaybedilir. Fetüs idrar çıkaramadığı için amniyon sıvısı azalır ve akciğerler gelişimi geride kalır. Bu nedenle, hastalığın doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi önemlidir.

Vezikoamniyotik şant, idrarın tıkanıklığı atlaması için alternatif bir yol bir by-pass oluşturur. Bu sayede idrarın amniyotik boşluğa akması ve böbrek fonksiyonlarının korunması sağlanır.

Vezikoamniyotik Şant Kimlere Yapılır?

Vezikoamniyotik şant, doğum öncesi bebeğin hayatını kurtarabilecek bir tedavi yöntemidir. Vezikoamniyotik şant, doğmamış bir bebeğin idrar kesesi (mesane) ile amniyon kesesi arasına bir bağlantının oluşturulduğu bir ameliyattır.

Genellikle erkek bebeklerde ortaya çıkan idrar torbası sonrasındaki darlıkların anne karnında tedavisi için kullanılır. Bu fetüslerde idrar torbasına bu şant ameliyatı yapılmazsa böbrek yüksek basınç altında kalır ve böbrek yetmezliği gelişir.

PUV ve LUTO gibi hastalıkların anne karnında tespit edilmesiyle bu ameliyat gerekliliği ortaya çıkar. Bu noktada perinatoloji uzmanı tarafından yapılan detaylı ultrasonun önemi bir kez daha vurgulanmış olur.

Vezikoamniyotik Şant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vezikoamniyotik şant, doğmamış bir bebeğin idrar kesesi ile amniyon kesesi arasında yapay bir bağlantının oluşturulduğu bir ameliyattır. Bu ameliyatın aşamaları aşağıdaki gibidir;

  1. Tanı: Gebelik sırasında yapılan detaylı ultrasonda bebeğin idrar kesesinin çıkışındaki darlık veya gelişmemişlik (atrezi) tespit edilir. Bu durumda bebeiğin idrar torbası anormal büyük olur.

  2. Genetik incelem: Bu gibi fetüslerde genetik hastalık olması olasılığı yüksek olduğu için öncelikle genetik inceleme yapılır.

  3. Cerrahi Müdahale: Bebeğin durumuna bağlı olarak, cerrahi müdahaleye uygun ise cerrahi planlama yapılır. Bu cerrahi işlem, lokal anestezi altında yapılır. Ameliyatta amaç idrarın dışarı çıkabileceği başka yeni bir yol oluşturmaktır.

  4. Doğum ve sonrası: Cerrahi müdahale sonrasında, bebeğin durumu doğuma kadar yakından takip edilir. Doğum sonrası ise pedatrik üroloji tarafından idrar yolunu açacak nihai operasyon yapılır.

Bu süreçte, doğru teşhis ve tedavi için deneyimli bir ekip tarafından yönlendirilmek önemlidir. Vezikoamniyotik şantın doğru bir şekilde tedavi edilmesi, bebeğin sağlığının korunması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından büyük öneme sahiptir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Ekiz Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)