Vitamin ve Mineraller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar Serdal Baysalİç Hastalıkları Uzmanı • 10 Nisan 2018 • Yorumlar:

Vitamin ve mineraller vücudumuzun kendisinin yapamadığı,besinlerle veya değişik preparatlar şeklinde dışarıda alınan maddelerdir.sağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliği pek gözlenmez.sağlıksız beslenenlerde metabolizmamız için gerekli olan bu maddelerin eksikliklerine bağlı değişik şikayetler ortaya çıkar.

vitamin eksiklikleri vücudumuzda hangi sağlık sorunlarına yol açar?

  • A Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, ciltte kuruluk, yüksek tansiyon, saç ve tırnak kırılmaları, görmede bozukluk, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik oluşabilir.

  • B1 Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, sindirim bozukluğu ve halsizlik oluşabilir.

  • B6 Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, sinir sistemi rahatsızlığı, böbrek taşı oluşumu, kansızlık ve halsizlik görülebilmektedir.

  • B12 vitamini: Vücutta uzun vadeli eksikliği oluşursa, Alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi bozuklukları oluşabilir.

  • C Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, diş çürümeleri, romatizma, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, kas zayıflığı, selülit oluşması gibi belirtiler oluşabilir.

  • D Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, çocuklarda gelişme bozukluğu, dişlerin çürümesi ve diş eti hastalıkları, raşitizm hastalığı ve ileriki yaşlarda kemiklerde bozulmalar oluşabilir.

  • E Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, erken yaşta yaşlanma belirtileri başlayabilir. Ayrıca E vitamini eksikliğinde cinsel rahatsızlık oluşma ihtimali daha yüksektir. Bu rahatsızlıkların en çok görülenleri kısırlık ve iktidarsızlıktır.

  • K Vitamini: Vücutta eksikliği oluşursa, bağışıklık sisteminin zayıf düşme ve hastalığa daha açık hale gelmesi riski oluşur. Vücutta oluşan yara ve kesik gibi rahatsızlıklar daha geç iyileşir.

Magnezyum eksikliği hangi durumlarda görülür, belirtileri nelerdir?

magnezyum eksikliği günlük poliklinik pratiğimizde sık rastladığımız bir sağlık sorunu değildir.

Şeker hastalığı,kronik alkolizm,sigara kullanımı,kanser,mide bağırsak sistemi hastalıkları,böbrek hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımı magnezyum eksikliğine neden olur.

Magnezyum eksikliği hangi şikayetlere neden olur?

Halsizlik,yorgunluk ,isteksizlik,uyku bozukluğu,depresyon,bağırsak düzensizliği,göz kararması,tansiyon yüksekliği ve yaygın kas ağrısı şikayetleri olur

Magnezyum ihtiyacını karşılamak için hangi besinler tüketilmeli?

koyu yeşil sebzeler, tam tahıllı ekmek, fındık, fıstık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi, kuru yemişler gibi besinler tüketilmelidir

 

Demir minerali eksikliği belirtileri nelerdir?

İç hastalıkları polikliniklerinde en sık karşılaşılan sorunlardan birtanesidir.demir eksikliği anemisi halk arasında kansızlık olarak da bilinir.kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıma görevini yapan hemoglobin proteinin düşüklüğü durumuna demir eksikliği anemisi denir.

demir eksikliği anemisi başta mide bağırsak sistemi kanserleri olmak üzere pek çok önemli hastalığın ilk belirtisi olabilir.

Demir eksikliğinde yememiz ,yemememiz gereken besinler nelerdir?

Kırmızı et,kuru baklagiller ,tavuk eti,balık eti,yumurta,kuru yemişler,yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler tüketilmeli.meyve ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısında zengin oldukları için demir emilimini arttırırlar.

Kahve ,çay,süt,posalı gıdalar demir emilimini bozdukları için demir eksikliğine neden olurlar.

Demir eksikliği kişilerde hangi şikayetlere neden olur?

Demir eksikliğinin düzeyine bağlı olarak kişilerde değişik şikayetler görülür.

Halsizlik,yorgunluk,cilt renginde solukluk,eforla artan nefes darlığı,kalp çarpıntısı,yeme bozuklukları ( yenmez şeyleri yeme isteğinde artış.örneğin toprak yeme isteği)kaygı bozukluğu,konsantrasyon da azalma,saç dökülmesi,tırnaklarda kırılma,üşüme,dilde ağrı,baş dönmesi,baş ağrısı,bacaklarda huzursuzluk şikayetlerine neden olur

Çinko vücutta ne işe yara ,faydaları nelerdir?

Çinko ,vücudumuzda protein,karbonhidrat,yağ üretimi ve metabolizmasında ,genetik faliyetler de ve doku sentezi ve embriyo gelişiminde önemli görevler için gerekli olan bir mineraldir

Çinko eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Saçlarda dökülme,dermatit,deride değişiklikler,sık sık hastalanma,tat bozuklukları,büyüme geriliği,zihinsel bozukluklar,üreme organlarında gelişme geriliği,oligospermi,yaraların iyileşmesinde geçikme gibi sorunlara neden olur.

Doğal yollardan çinko hangi besinlerle alınır?

Fasulye, nohut gibi bakliyatları; badem , fıstık gibi kuruyemişleri, deniz ürünleri ve kırmızı eti her gün düzenli olarak ve yeterli miktarlarda tüketiyorsanız, vücudunuzun çinko ihtiyacı karşılanıyor demektir.

Sığır eti, midye ve tüm kırmızı etler yüksek oranda çinko içerir. 6 adet büyükçe karideste 70 mg. çinko bulunur.

80 gram kırmızı et tükettiğinizde günlük çinko gereksiniminizin yarısı karşılanmış olur.

Süt, tavuk, yoğurt, peynir gibi hayvansal mamuller de çinko içeriği bakımından zengindir.

1 avuç kaju 1.6 mg, yerfıstığı 0.9 mg, badem ise 1 mg. çinko içermektedir.

Bu kuruyemişlerden 1-2 avuç tüketmek, çinko ihtiyacının büyük kısmını karşılamaya yeter.

100 gram kabak çekirdeği yediğinizde ise günlük almanız gereken çinkonun neredeyse tamamını almış olursunuz.

Vücut, sebzelerden alınan çinkoyu, hayvansal gıdalardan alınan çinko gibi işleyemediği için, çok iyi çinko kaynağı oldukları söylenemez. Ancak bamya, kuşkonmaz ve bezelyenin iyi bir çinko kaynağı olduğu söylenebilir

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)