YAZ DİYETLERİ

Yazar Tarkan Karakanİç Hastalıkları Uzmanı • 29 Ağustos 2017 • Yorumlar:

YAZ GELİRKEN DİYETLERLE BAŞIMIZ DERTTE

Önümüz yaz. Hepimiz ilkbaharın verdiği canlılık ve hareketle beslenme düzenimizi gözden geçirmeye başladık. Bu arada medyada yoğun bir şekilde diyet tarifleri açıklanmaya başlandı.

Sizce kaç çeşit diyet var?

Durun ben sizin yerinize söyleyeyim: sadece benim internetten bulabildiğin 76 çeşit, evet yanlış duymadınız 76 çeşit diyet var.

Bu kadar bilgi kirliliği içinde hangi diyete güvenebiliriz?

Aslında yanıtı çok basit. Bu diyetleri kendi başımıza uygularsak, sonuç ne yazıkki yüz güldürücü olmuyor. Verilen kilolar çok kısa sürede geri alınıyor. Bazen sağlıksız diyetler sonucu ciddi hastalıklara zemin hazırlanıyor. Bunun yerine konunun uzmanı diyetisyenlerden yardım alınmalı. Unutmayınız ki bu diyetiysen arkadaşlar bu işin eğitimini yıllarca almış kişiler. Önce sağlığı gözeten bir yaklaşım içinde tavsiyelerde bulunuyorlar. Ayrıca bir başka uzmanın desteği ile tek başınıza yapabileceğinizden çok daha etkili bir diyet yapabilirsiniz. Medyatik kişilerin (içlerinde konusunun ehli olanları tenzih ederim) medyatik veya ütopik yaklaşımlarına heves edilmemesi gerektiğini önemle vurgulamak isterim.

Geçenlerde yayınlanan bir makale gerçekten Türk insanını yakından ilgilendiriyor. Çay içmenin kalp krizi riskini azalttığını gösteren bir çalışma yayınlandı. Bu çalışmada 1 yıl boyunca kalp krizi geçirmiş hastalar incelendi. Bu hastaları sağlıklı grupla kıyasladığında en az günde 1 bardak çay içenler ile hiç içmeyenler arasında kalp krizi açısından fark olduğu bulundu. Tabi burada sadece çay içmekle bu yararı sağlamak mümkün değil. Çalışmanın sonunda çay içenlerin sağlığına dikkat eden insanlardan oluşmuş olabileceği de bir varsayım olarak belirtilmiş. Yine de Türkiye’de yoğun çay içiminin en azından yararlı olabileceği bir alan ortaya çıktı.

Meyze ve sebzelerin içinde yer alan karotenoidlerin kilo vermekte yardımcı olduğu ortaya çıktı. Karotenoidler özellikle yağların yakılmasında önemli rol oynamakta. Ancak karotenoidlerin emilebilmesi için meyve ve sebzelerin iyi çiğnenmiş olması gerekiyor. İyi çiğneme sonucu bol miktarda karotenoid ortaya çıkıyor. Ayrıca yağların barsakta iyice karışım haline gelerek daha iyi sindirilmesi sağlanıyor.

Kalsiyumdan zengin beslenme tarzı kemik erimesinden korur mu?

Aslında öyle olması gerekiyor. Fakat kalsiyum alımının çok olduğu gelişmiş ülkelerde kemik erimesi az gelişmiş ülkelere göre daha fazla. Burada uzmanlar kırmızı et kökenli proteinin etkisinden söz ediyor. Kırmızı et kalsiyum emilimini azaltabiliyor. Gelişmiş ülkelerde ise kırmızı et tüketimi daha fazla ve bu da kalsiyum emilimini olumsuz etkiliyor. Bu durum bitkisel proteinlerde görülmüyor.

Şekerli içecekler, meşrubat ve gazlı içecekler karaciğerde yağ depolanmasına neden oluyor. Yapılan bir çalışmada gün içinde 2 tane şekerli içecek içenlerde karaciğer yağlanması çok daha fazla. Bu içecekleri özellikle çocuklardan uzak tutmak gerekiyor.

Umarım diyet ve sağlık konusunda doğru kişi ve yerlerden mesajlar alırsınız. Unutmayın televizyon, internet ve gazetede gördüğünüz her diyet tavsiyesi, ne kadar iddialı olursa olsun, doğru olmayabilir. Bunlara itibar ederek gereksiz veya tehlikeli diyetler yapmayın, çok yüksek beklentiler içine girmeyin diyor, sağlıklı günler diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tarkan Karakan Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)