10 Soruda Diş İmplantı Tedavi Süreci Hakkında Bilgi Edinin

Diş implantlarının tedavi süreci nasıl işler? Hangi aşamalar sonucunda ve ne kadar süre sonunda estetik bir gülüşe kavuşulur? sorularının cevapları nelerdir? Bu ve bunun gibi tüm sorularınızın cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

  1. İmplant Nedir?

Eksik dişlerin giderilmesi için çene kemiğine yerleştirilen, titanyumdan yapılan vidalara verilen isimdir. Bu vidalar diş kökü görevi görmektedir ve üzerine farklı şekillerdeki kalıcı protezler uygulanarak hastaya yeni dişler kazandırılmış olur.

  1. İmplant Nasıl Yapılır?

Öncelikle muayene aşaması gerçekleşir. Bu aşamada çeşitli röntgenler veya tomografi yoluyla kemik kalınlığı, kemik yüksekliği, çene kemiği içerisindeki diğer oluşumlar ile implant yapılacak bölgenin komşuluk ilişkileri değerlendirilir, kısaca kemik yapısının tedaviye uygunluğu belirlenir. Kontroller tamamlandıktan sonra ise uygulama safhasına geçilir.

Titanyum malzemeden oluşan vidalar yani implantlar, tıbbi cihazlar kullanılarak, steril ortamda kemik içerisinde açılan oyuklara yerleştirilir. Yerleştirilen implantlar kök görevi göreceğinden dolayı kemiğe kaynaşmaları gerekmektedir ve bu kaynaşma süresi 2-3 ay arasında değişmektedir. Bu süre beklenirken, implantların üzeri boş bırakılmaz; hastanın dişleri arasındaki ilişkinin müsaade ettiği ölçüde geçici protezlerle kapatılır.

Kemik ve implant yüzeyi arasındaki kaynaşma için beklendikten sonra yeniden hekim kontrolüyle röntgen çekilerek durum teyit edilir. Kaynaşma sorunsuz bir şekilde gerçekleşmişse, implant çevresindeki dokuları hazırlamak ve hastayı proteze önceden alıştırmak amacıyla diş etleri hafif açılarak alıştırma protezi yerleştirilir. 7 günlük alışma sürecinin ardından eğer bir aksilik yoksa ağız, protezi kaldıracak duruma gelmiş olur. Bu durumda son aşama olarak da kalıcı protez hazırlanır ve implantın üzerine yerleştirilip, sabitlenerek süreç böylelikle tamamlanır.

  1. İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant yapılacak alandaki kemik miktarı ve hastanın çene yapısı, hastanın yaşı, hastanın sistemik durumu ve hatta sigara kullanımı gibi alışkanlıkları tedavi sürecinin belirlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu faktörlerin hekiminiz tarafından değerlendirilmesi sonucu implantlar yerleştirildikten sonraki kaynaşma sürecinin uzunluğu belirlenir. Çene kemiğinin durumu ve hastanın sağlığına göre bireysel faktörler ele alındığında duruma göre implant uygulaması yapıldıktan hemen sonra veya 6 aya kadar protez dişlerin uygulamasına geçilebilir.

  1. İmplant Tedavisi Ağrılı mıdır?

Birçok hastanın implant tedavisinden çekinmesindeki en büyük etken, bu tedavinin zor ve ağrılı olduğunu düşünmeleridir. Ancak bu yersiz bir endişedir. İmplant tedavisi, lokal anestezi altında uygulanan bir tedavidir ve işlem sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmemektedir. Daha sonra ise cerrahi bir operasyon atlatmış tüm bireylerde olabileceği gibi hafif ağrılar olabilse de hekim gözetimi altında alınan antibiyotik ve ağrı kesicilerle ağrı dindirilebilmektedir. 1-2 gün sonrasında ise yemek yeme faaliyetleri de dahil olmak üzere hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Unutmayın korkunuzu yenmenizin yolu hekiminizle iletişime geçmektir çünkü dişsiz olarak geçirdiğiniz her yıl çene kemiğinizden daha fazla kayıp demektir. Çene kemiğinde kayıplar arttıkça da tedavi süreci uzar ve zorlaşır.

  1. Her Hastaya İmplant Yapılabilir mi?

Gelişme çağını tamamlamış, genel sağlık durumu iyi olan tüm bireylerde kemik yapısı değerlendirildikten sonra implant yapılabilmektedir. Şeker hastası, kalp hastası ve hipertansiyon hastası bireylerde ise hekim gözetimi ve kontrolü altında olmak şartıyla, bu tedavi uygulanabilmektedir.

  1. İmplant Uygulaması Sonrasında Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Aslında normal zamanda dişlerimiz için yapmamız gereken bakımın üzerine implant için ekstra bakımlar gerekmemektedir. Fakat implant tedavisine ihtiyaç duyan bireyler eğer kendi dişlerini diş bakımı konusundaki eksik alışkanlıkları nedeniyle kaybetmişlerse, bu eksikliklerini implant işlemi sonrası telafi etmeleri ve diş bakımına gerektiği kadar önem vermeleri gerekecektir. Fazla sigara kullanılmadığı, dişler düzenli olarak fırçalandığı, ağız suyu kullanıldığı ve düzenli olarak hekim kontrolüne gidildiği takdirde implant kullanımı maksimum süreye ulaşacaktır ve implantlardan alınan verim tatmin edici olacaktır.

  1. İmplant Tedavisi İçin Hastanede Yatmak Gerekir mi?

İmplant tedavisi için yapılan tahliller, kontroller genelde gün içinde yapılmaktadır ve onun dışında implantın kaynaşma süreci gibi bekleme sürelerini hasta evinde sorunsuz geçirebileceğinden ortada hastanede yatmayı gerektirecek bir durum yoktur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ali Koldaş Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)