10 Soruda Mide Botoksu

Yazar Ömer Faruk KayıkçıGenel Cerrah • 20 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Yerleşmiş fazla kilolarınızdan muzdaripseniz ve kilo verme konusunda kendinizi yorgun hissediyorsanız mide botoksu size uygun bir kilo verme yöntemi olabilir.

Hareketsizlik, gerektiğinden fazla tüketime yol açan büyük porsiyonlar, fast food alışkanlıkları ve düzensiz beslenme dünya genelinde hızla yayılan ve en önemli sağlık sorunlarının başında gösterilen obezitenin nedenleri arasında. İşin sevindiren yanı; dünyada obezite artarken, bu uğurda verilen mücadelenin de artıyor olması. Tam da bu aşamada; mücadele demişken burada doğru ile yanlışı kalın bir çizgiyle ayırmak önemli. Daha açık ifadeyle; beslenme ve diyet uzmanları nezdinde, kişiye özel hazırlanmış diyet programları ve tam teşekküllü hastanelerde yapılan uygulamalar ile internette dolaşan, sosyal medyada yayılan sözde beslenme programları birbirine karıştırılmamalı.

Çünkü yüzyılın hastalıkları arasında adı geçen obeziteye karşı bilimsel bir alt yapı olmadan hazırlanan programlar ya da yanlış uygulamalar daha vahim sonuçlara yol açabiliyor. Burada önemli olan; doğru bir genel cerrah ile beslenme ve diyet uzmanına kişinin kendini emanet edebilmesi ve vücudun ihtiyacı olan doğru yöntemin tespit edilmesidir.  

Yerleşmiş fazla kilolarınızdan muzdaripseniz ve kilo verme konusunda kendinizi artık biraz yorgun hissediyorsanız mide botoksu size uygun bir kilo verme yöntemi olabilir. Ancak burada bilmeniz gereken en önemli hususlardan biri de mide botoksunun belli bir diyet programı ile uygulandığı.

Norveç'te 2004 yılından bu yana çeşitli denemeler sonucunda kilo vermede olumlu etkileri görülen, Türkiye'de de uygulanan mide botoksu en genel tabiriyle, aslında etkili bir iştah kesme yöntemi. Bu yöntemle fazla kilo sıkıntısı olan kişiler; daha geç acıkır, daha az porsiyonla doyar ve daha erken tokluk hissi yaşar. Tabi mide botoksu için olması gereken kriterlere sahipseniz...

İşte 10 Soruda Mide Botoksu:

- Mide botoksu kimlere uygulanabilir?

Fazla kiloları bulunan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan, yerleşmiş fazla kilolarını vermek isteyen kişiler mide botoksunun ideal hasta grubunu oluşturuyor.

- Mide botoksu uygulaması için aranan VKİ kriteri nedir?

Uluslararası arenada kabul görmüş kriterlere göre vücut kitle indeksi (VKİ) 25’in üstündeki morbid obezite seviyesine kadar olan kişilere mide botoksu uygulanabilir. Bu seviyenin altındaki kişilere mide botoksu uygulaması önerilmez.

- Mide botoksu hangi noktalara etki ediyor?

Mide botoksu, midede bulunan, açlık ve tokluk hissini hissetmemizde etkili olan kas ve sinirler üzerine uygulanan bir blokaj olarak açıklanabilir. Diğer bir deyişle mide botoksu ile midenin boşalma süresinin uzadığını ve açlık hissinin de azaldığı söylenebilir. Mide botoksu sadece düz kaslara uygulandığından sinir hücrelerine ve bağırsaklara etki etmez. Dolayısıyla bağırsak tembelliğine neden olmaz.

- Mide botoksu nasıl uygulanır?

Mide botoksu endoskopik yöntemle uygulanır ancak normal ameliyatlar için yapılan hazırlıkları gerektirmez. Hastanın rahatlaması için önden ‘sedasyon’ sağlayan bir ilaç verilir. Ucunda kamera bulunan endoskopi cihazı ağızdan mideye ulaştırılır. Cihaz mideye ulaştıktan ve mide görüntülendikten sonra belirlenen uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır.

- Mide botoksuyla nasıl kilo verilir?

Botoks uygulamasında mideye enjeksiyon yapılarak kaslar etkisiz hale getirilir. Normalde kasılmayı sağlayan kaslar botoks ile bu özelliğini artık yerine getiremediğinden gıdalar midede daha uzun süre kalabilir. Uygulamadan sonra mide boşalma süresi 12 saate kadar çıkabilir. Bu şekilde iştah azalarak midedeki tokluk hissi süresi uzar, diyetin de etkisiyle hasta kilo vermeye başlar.

- Mide botoksunun diyetle uyumu neden önemli?

Mide botoksunun olmazsa olmazı beslenme uzmanları tarafından kişiye özel olarak hazırlanan diyet programlarıdır. Aksi halde yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bu uygulamadan tek başına sihirli bir değnek etkisi beklemek kesinlikle yanlış olur.

Beslenme uzmanlarının hazırladığı diyet programı, mide botoksu ve hasta arasındaki uyumu sağlamak için bir köprü görevini görür. Eğer beslenme uzmanının size özel hazırladığı diyet programına tam riayet gösterirseniz hedeflenen kilo kaybına ulaşmanız mümkün olur. Ancak belirlenen programa uyum sağlayamaz, dengesiz ve gece beslenme alışkanlıklarınızı sürdürürseniz mide botoksu maalesef işe yaramaz.

- Mide botoksu uygulaması kimler tarafından yapılır ve ne kadar sürer?

Mide botoksu; genel cerrah, psikolog ve belenme ve diyet uzmanından oluşan bir ekibin kontrolünde uygulanır, 15-20 dakikada tamamlanır ve hasta hemen taburcu edilir. Mide botoksunda kullanılan maddenin etkisi ise maksimum 6 ayda tamamen kaybolur. Bu nedenle mide botoksunun vücutta kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur.

- Mide botoksu kimlere uygulanamaz?

Mide botoksu uygulaması için botoks alerjinizin olmaması ilk şart. Ülser ve gastrit gibi rahatsızlıkların yaşandığı kişilere de önerilmiyor. Bu tip hasta gruplarında öncelikle midedeki diğer problemlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

- Mide botoksu tekrarlanabilir bir uygulama mı?

Mide botoksunun tekrarlanıp tekrarlanmaması hastanın genel durumuna bağlı değişim gösterebiliyor.

- Mide botoksunda cilt gençleştirmede kullanılan botoks mu kullanılıyor?

Evet. Mide botoksunda cilt gençleştirmede kullanılan botoksun 10 katı botoks kullanılıyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar