20'lik diş çekimi

Yazar Sancar ŞimşekDiş Hekimi • 15 Haziran 2016 • Yorumlar:

Toplumda gömülü(gömük) dişlerin, yani genellikle ağızda çıkamayan 20 yaş dişleri çekimi işlemi olmak üzere, kist operasyonları, ağız tümörlerinin çıkarılması-temizlenmesi operasyonlarını, implant cerrahisini, frenilektomi – vestibüloplasti - frenulum – (yani dudak, yanak ve dil gibi oluşumları sert dokuya bağlayan kas ataçmanlarının) serbestleştirilmesi operasyonlarını, çene kemiğini ilgilendiren ve ortodonti ile birlikte yapılan ortognatik tedaviler için gereken lefort ameliyatlarını, ekleme direk müdahaleleri, eklem cerrahilerini çene cerrahisi branşı yapmaktadır.
Gömülü dişler horizontal ve vertikal yani düşey ve açılı olmak üzere gruplandırılırlar.

Gömülü dişlerin cerrahisi; 

Genellikle ağızda sürme problemi olan üçüncü azı dişlerinin çekilmesi (ekstraksiyonu) işlemidir. Bu dişler 17–25 yaşları arasında sürme zamanı olduğundan dolayı bunlara 20 yaş dişi de denmektedir. Bu dişlerin ağızda bırakıldığı durumlarda mevcuttur. Eğer düzgün karşıt dişle temas edecek bir doğrultuda, yer darlığına sebep olmayacak şekilde sürerse 20 yaş dişlerinin çekimi gerekmeyebilir. 20 yaş dişlerinden sonra damakta yine sürme problemi yaşanan dişler köpek(kanin) dişleridir. Bunlarda aynı şekilde damaktan çıkarılabilir veya ortodontik braketlerle sürdürülebilir.

Yirmi yaş dişlerinin neden çekilmesi gerekir?

ÇÜRÜK: dişin sürmesi sırasında oluşan yuvada tükrük, bakteri ve yiyecek artıkları birikirse dişte çürük oluşturabilir ve yanındaki dişide tehdit edebilir.bunları erken fark etmek zordur. Çürük oluşursa bu dişlerde ve çevre dokularda enfeksiyona ve apseye neden olabilir.Ağrılı durumlar görülebilir.
DİŞETİ APSESİ(PERİKORONİTİS):En sık rastalanan 20 yaş dişi çekimsebeplerindendir, bir kısmı sürmüş dişlerde , o bölgedeki enfeksiyon yumuşak dokuyada sıçrar ve ağız kokusuna , ağrıya ve ödeme neden olur.bazı durumlarda ağzın tam açılamaması Halide oluşur(trismus).bu durum daha da ilerlerse lenfler aracılığı ile yanak ve boyun bölgesine de yayılır. Bu bölge iyi temizlenemediği için enfekte olmaya yatkındır. 
BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında 20 yaş dişleri komşu dişlere de baskı yapıp o bölgede basınç ağrısına neden olabilir. hatta yandaki dişte aşınmaya, rezorpsiyona neden olabilir. 
ORTODONTİK AMAÇLI: Birçok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlerede kuvvet uygulayıp, itmeye neden olur ve bunun sonuçu dişlerde çapraşıklıklar oluşur.
PROTEZLE İLGİLİ SEBEPLER: Protez planlaması yaparken yirmilik dişleride hesaba katmalıyız, çünkü yirmilik dişler protetik olarak nadiren kullanılırlar. Bazı durumlarda bu nedenle 20 yaş dişlerinin çekimi gerekebilir.
KİST OLUŞUMU: Gömülü dişler sürerken çevresindeki folikülün(kılıf) rezorbe olmamasından kaynaklanan kistik oluşumlar görülebilir. Bu oluşumlar büyüyüp kemikte rezorpsiyona(aşınmaya) neden olabilir ve kemikte büyük boşluklar oluşturup çene kemiğini zayıflatabilir. Bunlarda çene kemiğinde kırıklara yol açabilir. Nadirde olsa bu kistler tümörlere dönüşebilir. Bu riski almamak için yirmilik dişlerin çekimi geciktirilmeden yapılmaktadır.
Yirmilik dişimden rahatsızlığım yok, çekilmesi gerekir mi?

Dişinizden rahatsızlığınız olmasa bile kontrol olması açısından doktorunuzla görüşüp, muayene olup, bir panaromik filmle durumuna bakmak gerekir. Eğer pozisyonunda bir sıkıntı yoksa, enfeksiyon, yer darlığı, çürük problemi, ağız kokusu yoksa daha sonra değerlendirilebilir. Ama unutulmamalıdır ki bunların hepsi aniden beklenmedik bir zamanda ortaya çıkıp çok daha fazla sıkıntı ve ağrıya neden olabilirler. Bu durumun ortaya çıkmaması için koruma amaçlıda çekilebilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sancar Şimşek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)