20'lik Diş Nedir?

Ağız içerisinde yirmilik dişler en son büyüyen, üçüncü büyük azı dişleri olarak yer almaktadır. Diş çıkma sıralamasında en sona kalmasından dolayı özellikle dar çene yapısına sahip olan ve büyük dişleri bulunan insanlarda gömülü kalma olasılığı oldukça yüksek bir ihtimaldir. Genel olarak 17-25 yaşları arasında büyümeye başlayan yirmilik dişler bazı kişilerde daha geç süreçlerde büyüyebilmektedir.

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle çene yapısı zaman ilerledikçe küçülmesinden dolayı, 20'lik dişler çıkarken ağız içerisinde kendilerine yer bulmakta zorlanmaya başlamıştır. 20 yaş dişleri bilinen durumun aksine herhangi bir yaşta aralığında çıkabildiği gibi, çene kemiğine gömülü yer aldığı durumlarda enfeksiyonlar ya da yüzde şişmeler meydana gelmektedir.

20’lik Dişi Mutlaka Çektirmeli Miyim?

Doğru pozisyonda bulunuyorsa ve çevre dokulara zarar vermeden çene üzerinde yer alıyorsa dişinizin yerinde kalmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bazı konularda 20 yaş dişleri herhangi bir hastalığa neden olmadan çene kemiği içerisinde kalmaktadır. Bu gibi konularda yıllık röntgen kontrolleri gerçekleştirilerek hastanın son durumu değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastalık yaratacak bir durum söz konusu olmaması durumunda gömülü dişler belirli süreçlerde takip edilebilir. Fakat 20’lik diş çene kemiği üzerinde anormal bir pozisyonda bulunması durumunda gelecekte yol açabileceği sorunlar göz önünde alındığı zaman çekimin gerekip gerekmediğine doktorunuz karar vermektedir.

20 Yaş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dişiniz diğer Diş yapısına zarar verecek bir pozisyonda bulunuyorsa veya diş doktoru röntgen değerlendirmesinde genişlemiş bir folikül durumunu belirlemiş ise yirmilik diş konusunda sizin herhangi bir şikayetiniz olmasa bile 17–25 yaşları arasında bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Yaşınız ilerledikçe uygulanacak olan operasyonun zor duruma gelmesi, yan etkileri ve iyileşme süreci giderek arttırmaktadır.

Dişlerinizin şekli, boyutu ve konumuna göre uygulamalar farklılık göstermektedir. Çekimden sonra ağrı, şişlik ve kanama bazı durumda görülmektedir. Diş hekiminizin tavsiyelerini dikkate almanız sizlere önerilmektedir. İleri yaşlarda kemik yapısı yoğun duruma geldiği ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşmakta ve iyileşme yavaşlamaktadır. Bu yüzden doğru zamanı hekimlerinizden kolayca öğrenebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)