20’lik Diş Nedir? Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer? 20 Yaş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ağızda en geç çıkan dişler yirmilik dişlerdir. Bu dişler üst ve alt çenede bulunan iki adet büyük azı dişlerinin hemen yanından çıkmaktadır. Bu durumda yirmilik dişlere üçüncü büyük azılar demek yanlış olmaz. Yirmili yaşların başlangıcından itibaren ( çoğunlukla 17 yaşından sonra) çıkmaya başladığı için bu dişlereyirmilik dişleradı verilmiştir. Genellikle çene kemiğinin darlığından ve yeterli yer olmamasından dolayı doğru pozisyonda (vertikalya da dikey) çıkamaz ve bir kısmı gömülü olarak çene kemiği içinde kalır. Kişilerde rahatsızlık yaratan bu durum diş doktorları tarafından bazı yöntemlerle düzeltilebilmektedir.

Yirmilik Diş Sorunlarının Çözümleri

Yirmilik dişlerağrıya yol açıyorsa, başka şekilde tedavi edilecek durumda değilse, tamamı çıkamamış, bir kısmı gömülü kalmışsa çekilmesi gerekebilir. Apse, çürük, komşu dişlerde oluşan rahatsızlık ve kist oluşumu gibi durumlar da yirmilik dişlerin çekilmesine sebep olmaktadır. Bazı yirmilik dişlerin çekilmesi güç olabilmektedir. Bu durum ameliyatı gerektirebilir. Çekilecek dişin konumu, şekli ve boyutu alınacak ameliyat kararını etkileyebilir. Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman 20–30 yaş arasıdır. Çekim sırasında ameliyat gerekebildiği için 40 yaşından sonrayirmilik diş çekimizorlaşabilmektedir. Ameliyatlarlokal anesteziile yapılır.

Yirmilik Diş Ameliyatlarının Zorlukları

Yirmilik ya da akıl dişlerinin ameliyatlarında bazı zorluklar olabilir. Diş cerrahisinde hekimleri en fazla zorlayan operasyonlar yirmilik dişlere yapılandır. Dişin yerleşim şekli, konumu, hekimin deneyimi ve hastanın rahat olabilmesi operasyonun başarıyla tamamlanmasını etkileyen faktörlerdir. Hastaya önce anestezi uygulanır, sonra çıkarılacak dişin bulunduğu bölge kesilir, diş etiflebininkaldırılmasıyla ulaşılan diş yerinden çıkarılır.Yirmilik dişameliyatıolan bir hasta doktorun tüm tavsiyelerini dikkatle yerine getirmelidir.

Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Yirmilik dişler genellikle çıkarken sorun çıkarır. Gömülü dişler alt çenedeyse çenenin alt kısmının ve boyun bölgesinin ağrımasına neden olur. Üst çenedeki gömük dişler ise şakaklarda ve kulak bölgesinde ağrı oluşturur.Yirmilik diş ağrısıçeken kişilere bazı bitkisel yöntemleri denemeleri önerilse de bir hekime görünmeleri daha doğru olacaktır. Gerek duyarsa doktor ağrı için hastaya ağrı kesici ve antibiyotik verecek ve sorunlu yirmilik dişleri düzenli bir şekilde kontrol etmek isteyecektir. Gerekirse ağrı yapan yirmilik diş çekilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)