20 Yaş Dişleri

20 yaş dişleri alt ve üst çenemizin en sağ ve solunda yer alan 4 adet diştir. Bu dişler 20 yaşından daha önce çıkabilir; aynı zamanda ileri yaşlarda da çıktığı ya da hiç çıkamayıp diş etinin altında gömülü olarak kaldığı durumlar da mevcuttur. Bazı bireylerde bu dişler çıkma süreci bir soruna yol açmazken, bazı bireylerde ağız içine sürme sırasında şiddetli ağrı, şişlik, ağız açıklığında kısıtlılık ve benzeri birçok soruna neden olabilir.

Öncelikle sürme problemine biraz değinelim. Bu problemin yaşandığı hastalarda, diş tamamen kemik içinde gömülü kalabilir ya da bir kısmı kemik içinde gömülü, bir kısmı ağız içinde görünüyor olabilir. Bu şekilde ağız içinde bir kısmı görünen 20 yaş dişlerin, üzerindeki diş eti ile arasında "diş eti cebi" denen bir boşluk oluşur. Hastalarımız o bölgeye fırçayla ve diş ipi ile ulaşıp temizleyemediği için o bölgede plak ve bakteri birikimine bağlı enfeksiyon(perikoronitis) oluşur. Bunun sonucunda da şiddetli ağrı, ağız açmada güçlük, şişlik ve hatta beslenme problemleri, konuşma zorluğu gibi günlük hayat konforunu etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu yüzden yarı sürmüş veya hiç sürmemiş 20 yaş dişleri belirli aralıklarla diş hekimi tarafından kontrol edilmeli, gerekli durumlarda uygun müdahale uygulanmalıdır. Aksi takdirde, bu 20 yaş dişleri komşu dişlere zarar verebilir, o bölgede diş etinde veya çene kemiğinde tekrarlayan enfeksiyonlara, kist ve tümör oluşumuna sebep olabilir.

Ağızda doğru konumda ve tam olarak sürmüş olan 20 yaş dişlerinin belirli bir nedenden (çürük, periodontitis vb.) dolayı çekim sonrası iyileşme süreci normal bir diş çekiminin iyileşme sürecinden farklı değildir. 20 yaş dişlerinin normal çekimi sonrası o bölgede ağrı ve şişlik hissedilebilir.Birkaç gün boyunca çalkalama, tükürme yapılmaması, sigara ve alkolden uzak durulması, çekim boşluğuna kaçabilecek ufak tanecikli gıdaların tüketilmemesi ve reçete edilen ilaçları kullanmak bölgenin iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

 

Normal çekimden farklı olarak diş hekimi muayenesi sonrası; dişin konumu, büyüklüğü, köklerinin yapısı, kemik ve diş eti yoğunluğu sebepleriyle cerrahi operasyon ile 20 yaş dişlerinin çekilmesine karar verilebilir. 20 yaş dişlerinin cerrahi çekiminde, öncelikle 20 yaş dişinin bulunduğu bölgeye lokal anestezi yapılır ve dişe ulaşabilmek için bir yol oluşturulur. Dişe ulaştıktan sonra duruma göre diş tek parça halinde ya da birkaç parça halinde çıkarılabilir. 

 

Cerrahi çekim sonrası iyileşme sürecinde yapılması gerekenler normal diş çekiminden farklı değildir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar