40'lı Yaşlarda Tüp Bebek Tedavisi

Tüm organlarda olduğu gibi, yaşla birlikte üreme organlarındaki performans da düşmektedir. Ancak doğurganlık oranı diğer sistemlerden çok daha erken yaşlarda işlevini yitirmektedir. Bu işlev 20-40 yaş arası en yüksek seviyedeyken, 40 yaşından sonra hızlı bir şekilde azalma görülmektedir. Tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkileyen faktörler arasında yaş ilk sırada yer almaktadır.

40’lı Yaşlarda Tüp Bebek Tedavisi Denenmeli Midir?

Kadınların doğduğu anda var olan yumurtalık rezervleri bellidir. İlk adet gününden, menopoz dönemine kadar bu rezervler yavaş yavaş azalmaktadır. Ancak gebe kalmak için tek yeterli olan kriter yumurtalık rezervi değil aynı zamanda yumurta kalitesidir. 40’lı yaşlarda tüp bebek tedavisi görmek için doktorunuzla durum değerlendirmesi yapmanız gerekmektedir.

İleri Yaşlarda Anne Olmak İsteyen Kişilere Uygulanan Tüp Bebek Tedavisi

40’lı yaşlarda tüp bebek tedavisi , 30’lu yaşlarda uygulanan yöntemlerden farklı olabilmektedir. Tüp bebek merkezlerinde 40 yaş ve sonrası anne adaylarına genetik tanı testleri ile birlikte tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.

İleri Yaş Gebeliklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İleri yaşlarda ortaya çıkan hastalıklar, anne adayları için engel teşkil etmektedir. Eğer bilinen bir rahatsızlık yoksa 40’lı yaşlarda tüp bebek tedavisi denemeden önce, şeker ve tansiyon hastalıklarına karşı önlem alınmalı ve bu rahatsızlıkların olup olmadığına dair testler uygulanmalıdır.
  • Adet döneminde östradiol, FSH ve LH testleri yapılmalıdır. Bu testler sonucunda yapılan ölçümler yumurtalıkların durumu hakkında doğru bilgi vermektedir. Sonuçlara göre tüp bebek tedavisi uygulanmasına ya da uygulanmamasına karar verilmektedir.
  • Anne adayları normal kilonun üstündeyse, tüp bebek tedavisinden önce bir uzman eşliğinde ideal kiloya ulaşması sağlanmalıdır. Fazla kilolar gebelik esnasında ve doğum sonrasında bebeğin sağlığına olumsuz yönde etki etmektedir.
  • Gebelik kararı alındıktan sonra vitamin ve mineral eksikleri tespit edilmeli ve folik asitle birlikte eksik olan vitaminlerin takviyesi yapılmalıdır. Sıradan gibi görülebilen vitamin eksiklikleri gebelik üzerinden olumsuz etki göstermektedir.
  • Genetik hastalıklar tüp bebek tedavisi kararı alındığında incelenmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. Genetik hastalıkların ortaya çıkması yaş ilerlemesi ile orantılıdır. Bu nedenle erken yaşlarda ortaya çıkmayan genetik hastalıklar, ileri yaşlarda risk oluşturabilmektedir. Genetik tanı testleri bu riskleri de ortaya çıkarmaktadır.

40 Yaşından Sonra Tüp Bebek Tedavisiyle Bebek Sahibi Olmak

Yaşın ilerlemesi ile doğurganlık oranının azalması, menopozun yaklaşması, sağlık sorunlarının ortaya çıkması ile gebelik şansı oldukça azalmaktadır. Ancak bu durum yapılan bir genellemedir. Tüp bebek tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamaktadır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aykut Coşkun Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)