Tüm organlarda olduğu gibi, yaşla birlikte üreme organlarındaki performans da düşmektedir. Ancak doğurganlık oranı diğer sistemlerden çok daha erken yaşlarda işlevini yitirmektedir. Bu işlev 20-40 yaş arası en yüksek seviyedeyken, 40 yaşından sonra hızlı bir şekilde azalma görülmektedir. Tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkileyen faktörler arasında yaş ilk sırada yer almaktadır.
Kadınların doğduğu anda var olan yumurtalık rezervleri bellidir. İlk adet gününden, menopoz dönemine kadar bu rezervler yavaş yavaş azalmaktadır. Ancak gebe kalmak için tek yeterli olan kriter yumurtalık rezervi değil aynı zamanda yumurta kalitesidir. 40’lı yaşlarda tüp bebek tedavisi görmek için doktorunuzla durum değerlendirmesi yapmanız gerekmektedir.
40’lı yaşlarda tüp bebek tedavisi , 30’lu yaşlarda uygulanan yöntemlerden farklı olabilmektedir. Tüp bebek merkezlerinde 40 yaş ve sonrası anne adaylarına genetik tanı testleri ile birlikte tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.
Yaşın ilerlemesi ile doğurganlık oranının azalması, menopozun yaklaşması, sağlık sorunlarının ortaya çıkması ile gebelik şansı oldukça azalmaktadır. Ancak bu durum yapılan bir genellemedir. Tüp bebek tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamaktadır.