8 Mart Kadınlar Gününe Özel

Yazar Gülçin IşıkDiyetisyen • 4 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Yaşlanmak; oluşan yanma reaksiyonları(oksidasyon) ve aktif iltihabi reaksiyonlar (inflamasyon) ile tetiklenen tahrip olma sürecinin adıdır. Bunu engelleyebilmek sonsuz güzellik ve yaşam için çağlardır birçok bilim adamı ve mistik bilgi uzmanı olarak kabul edilen insanlar tarafından uğraş verilen temel sorunun adıdır.

Gelin kadınların gününde, yine kadınlarımızın güzelliğine katkıda bulunacak, uzun süre genç ve güzel kalmalarını sağlayacak beslenme ürünleri ve yaklaşımları açısından kanıtlanmış bilimsel çalışmaları olan beş besin kalemini tanıtalım.

1-Beta karoten(Vitamin A) içeren gıdalar, kırmızı ve turuncu renk beta karoten rengidir. Çilek, kırmızı biber, mor soğan, havuç gibi gıdalar o zengin beta karoten içerikleri ile deri üzerinde ultraviyole etkisiyle ve yanma reaksiyonları sonucu oluşan tahribat (yaşlanma) etkisini geçiştirdiği ve bu etkilerden koruduğu ispatlanmış bir besin maddesidir.

2-Lütein(Karotenoidler) içeren gıdalar yapılan çalışmalarda yaşlanmaya bağlı katarakt, makular dejenerasyon, güneş ve güneş ışınlarının tahrip edici etkilerinin tamamına karşı koruyucu etkileri olan bir besindir. Karalahana, kabak, yeşil yapraklı lahana, pazı, roka ve bezelye içinde bolca bulunur.

3-Alfa tokoferol(Vitamin E): Vitamin E belirgin olarak etkisini sinir sitemi hücreleri üzerinde gösterir. Bugüne kadar yapılmış çalışmalarda özellikle ileri yaşta ortaya çıkan Demans(unutkanlık) ve Alzheimer hastalığının görülme sıklığını azalttığı gösterilmiş olan alfa tokoferol; kardiyovasküler sistemde(kalp damar sistemi) içinde bulunan pıhtı oluşumu ve tıkanma etkisine bağlı olan ölümcül olan veya olmayan kalp krizi riskini darlık olsa bile engellediği; hücrelerin yaşlanmasına engel olarak kanser oluşumunu önlediği gösterilmiştir. Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz, ıspanak, brokoli, avokado gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunan vitamin e zamana karşı hem iç hem dış görünümünüzde yaşlanmaya karşı savaşan temel besinlerden biridir.

4- Askorbik asit(Vitamin C) içeren gıdalar, insanda üretilemeyip yine dışardan alınması gerekli olan vitaminlerden olan askorbik asit bilinen en iyi oksijene bağlı yaşlanma engelleyici, kollajen yapımını arttırıcı (yaşlandıkça özellikle derideki kollajen azalır ve kırışmaya başlar) ajandır. Kırmızı biber, soğan, turunçgiller, papaya, kuşburnu gibi gıdalarda bolca bulunur.

5-Tiamin (B1 Vitamini )içeren gıdalar erken çocukluk döneminde büyümeyi hızlandırmak gibi fonksiyonlarının yanında, hafıza duygu durumunun düzenlenmesi (mutluluk, huzur)gibi etkilerden sorumlu olması yanında oluşan tahribat ve yıkımlarda yenilenme ve vücutta enerji edilmede kullanılır. Baklagiller(organik), ton balığı, alabalık, yumurta (organik),kuşkonmaz yüksek tiamin içeriğiyle destek sağlar.

Dünyanın bütün kadınlarının her dokundukları yerde mutlu ve huzurlu olması, yaşamın kadın erkek, farklı ırklar, farklı dinler gibi ayırıcı ağızla değil de; insan olmak gibi birleştirici bir yaşam sürmeleri dileklerimle…

Hepimizin günü kutlu olsun, aydınlıkla kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)