Adet Öncesi Sendromu(PMS) Hakkında Merak Edilenler

1.PMS Bir Hastalık mıdır?

PMS, adet öncesi dönemde görülen belirtilere verilen genel addır, hastalık değildir,çok az oranda ciddi belirtiler olarak yaşanmaya başlandığında anti depersan ve hormon ilaçları kullanılmasına neden olabilir.

2.PMS neden olur ?

Adet döngümüz boyunca meydana gelen östrojen ve progesteron hormonlarının yükseliş ve düşüşleri adet kanaması oluşmasına , yumurtlamaya ve gebe kalmaya olanak sağlarlar,hormonlardaki ani düşüş ve yükselişler adet öncesinde aşırı etkilenmemize neden olurlar.

3.PMS belirtileri nelerdir?

PMS belirtileri her kadında farklı şekilde ve şiddetle yaşanabilir, konusu geçicek belirtilerin hepsi yaşanabilirken bazı kadınlar sadece bir kaç tanesini deneyimleyebilirler.Tekrar eden her adet döngüsü öncesi ve adetin ilk bir iki gününe kadar devam eden şikayetler , hayatını etkileyecek hale geldiğinde bir uzmana danışılarak tedavi için yardım alınmalıdır.

Fiziksel olarak gözlenen belirtiler; memelerde şişme ve hassasiyet,kabızlık veya ishal,şişkinlik hissi,kramplar,baş ağrısı,bel ve sırt ağrıları,halsislik,ışığa ve sese aşırı hassasiyet, ruhsal olarak gözlenen şikayetler ; tahammülsüzlük,yorgun hissetme hali,uyku sorunları,konsantrasyon kaybı ,kaygı ve çarpıntı ,depresyon,hüzün hali,cinsel istek de azalma ,ruh hali değişiklikleri olarak sıralanabilir.

4.Belirtileri azaltmak için neler yapılabilir?

İlaç tercihi kesinlikle belirtilerin şiddetli hissedilmesi durumunda uzman tarıfından değerlendirilmeli ve önerilmelidir.Adet öncesi dönemde kafein,sigara ,tuz ve şekerden uzaklaşmak gerekir, kalsiyum,magnezyum, vit b6 ,omega3-6 takviyeleri  belirtileri azaltmada yardımcı olur.Düzenli egzersiz ,saglıklı beslenme ,iyi uyku depresyon,konsantrasyon azalması,kaygı sorunlarını azaltır.

5. Adet öncesi cinsel istek nasıldır?

 

Her kadında cinsel istek farklılık yaratmaktadır. Cinsel istek, farklı nedenlerden dolayı artış ve azalma göstermektedir. Bazı kadınlarda cinsel istek daha az iken, bazı kadınlarda ise daha fazladır. Adet dönemi öncesinde kadınlarda cinsel istek değişim göstermektedir. Bu durum her kadında farklı yaşanmaktadır. Bazı kadınlarda adet öncesi cinsel istek artışı görülürken bazı kadınlarda ise bu durumun aksine cinsel istekte azalma görülmektedir. Kadınların adet öncesi yaşadığı zorlu durumlar, kadınların cinsel ilişkiden uzak durmalarına neden olmaktadır fakat bazı kadınlar bu durumu hafif olarak atlatırlar. Bu nedenle cinsel ilişkiye karşı istekli olurlar. Regl dönemi cinsel ilişkiye girmekten kaçınmazlar. Bazı kadınlar adet döneminde de zorlu bir süreç geçirmektedir. Bu dönemde yaşanan kanamalar kadında ağrı, kramp ve sancı oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum kadınların kendilerini hasta gibi hissetmelerine neden olmaktadır. Bu yüzden kadınların bazıları adet döneminde cinsel istekte azalma yaşamaktadırlar.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Baykan Özgüç Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)