Aft Nedir, Neden Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar Merve TunceKulak Burun Boğaz Doktoru • 14 Aralık 2020 • Yorumlar:

Aft, ağzın iç kısmında çıkan oval ve beyaz ülserlerdir. Ağrılı ve ağrısız iki türlü aft vardır.

Aft çıkmasının stres, gıda alerjisi, adet dönemi, hormonal değişiklikler, bağışıklık sistemi problemleri, vitamin eksikliği, mineral eksikliği, virüsten kaynaklı enfeksiyonlar gibi birçok sebebi olabilir.

B3, B9 veya B12 vitamin eksikliği aft oluşumunu tetiklerken; çinko, demir ve kalsiyum eksikliği daha ağrılı aftlar oluşturabilir.

Aft yaraları genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşirler fakat ağrılı aftlarda iyileşme sürecini hızlandırmak hastayı rahatlatır.

İyileşme sürecini nasıl hızlandırabiliriz?

1. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Diş ipi kullanılmalı, böylece bakteri enfeksiyonu önlenmelidir.

2. Aft yarasının daha da büyümesini önlemek için baharatlı ve acı yiyeceklerden, asitli ve ekşi içeceklerden uzak durulmalıdır.
3. Aşırı ağrılı aft yaranız varsa tuzlu su ile gargara yapılabilir.

4. Oksijenli suya batırılmış pamuk ile de aft temizlenebilir.

Aft iyileşmesinde antibiyotik kullanılmalı mıdır?

Eğer aft vücutta bulunan bir enfeksiyondan kaynaklı ise antibiyotik kullanılabilir, değilse antibiyotiğin aft iyileşmesine bir katkısı bulunmamaktadır.

Dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız?

Dişlerde çürüme diş minesinden başlayıp dentine (dişin iç katmanına) , daha sonra diş köküne doğru ilerler. Kişiden kişiye değişmekle beraber genelde ağrılı bir süreçtir. Dişlerin üst yüzeyinde siyah lekelenmeler ile başlar, derine doğru ilerler. Bazen de dişlerin yan yüzeyinde meydana gelir, yan yüzde oluşan çürüklerin en belirgin habercisi yemek yedikten sonra yemek artıklarının dişlerin arasında kalmasıdır.

Özellikle soğuk ve tatlı gıdalarda ağrıların başlaması diş çürüğünün habercisidir, erken müdahale edilmesi halinde dişte minimum kayıp yaşanır.

Diş çürümeleri her zaman dışardan görünen bir çukur halinde olmayabilir, bazen dişin iç yüzeyine doğru gizlice ilerler ve hastanın tükettiği herhangi bir gıdada (sert veya yumuşak) diş kırılabilir. Gizli ve ağrısız diş çürümelerini fark edebilmek için 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)