Ağız Kanserleri

Yazar Çiğdem Paşalı UçkanDiş Hekimi • 14 Aralık 2017 • Yorumlar:

Ağız kanserlerinin oluşma sıklığı erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazladır. Ağız kanserleri çok ağrılı değildir ve çok hızlı ilerler. Erken teşhis edilmediği durumlarda hem fonksiyon kaybı hem de ağız deformitelerine neden olabilmektedir. Ağız kanserlerinden korunmada en etkili yöntem düzenli diş hekimi kontrolüdür.

Ağız kanserlerinin sebepleri nedir?

Sigara

Alkol

Kanserojen maddeler

Kronik travmalar (devamlı dudak ve yanak ısırma)

Genetik yatkınlık

Kötü ağız bakımı

Ağız kanserlerinin belirtileri nedir?

Ağız içinde ve etrafında beyaz ve kırmızı alanlar

Seste boğukluk

Yutkunma zorluğu

Dil ve çene hareketlerinde zorlanma

Ağzın çeşitli bölgelerinde his kaybı ve uyuşukluk

Sebepsiz şişlikler ve yaralar

Kendiliğinden oluşan kanamalar

Çene Kist

Özellikle 20 yaş dişlerinde ve uzun süre tedavi edilmemiş çürük dişlerin kök kısımlarında oluşan patolojik oluşumlardır. Kemik içinde oluşan kistlerin uzun süre tedavi edilmemesi ve çok geniş alanlara yayılmasıyla tümörler oluşabilir.

Kemik Grefti

Diş implantlarının başarısı implant çevresindeki kemik miktarıyla doğrudan ilişkilidir.Kemik kaybı çok farklı nedenlere bağlı olarak gelişmiş olabilir ancak gelişen teknoloji implant çevresindeki kemik miktarını hastanın kendinden aldığımız veya yapay kemik greftleri ile arttırabilmemize olanak vermektedir.

Yapılan radyografik tekniklerle operasyon öncesinde greft kulanılıp kullanılmayacağı belirlenebilir.

Sinüs Lift (Sinüs Kaldırma)

Üst çenede azı dişlerinin köklerinin uç kısımlarında sinus adını verdiğimiz boşluklar mevcuttur. Bu boşlukların sesin rezonansının ayarlanmasından kafanın ağırlığının azaltılmasına kadar bir çok görevi bulunmaktadır.

Diş hekimliğinde implant yapımı sırasında kemiğin yetersiz olduğu durumlarda bu bölgeye kemik ekme işlemi uygulanarak kemik seviyesi arttırılmakta ve implant uygulanabilmektedir.

Radyoloji

Diş röntgeni nedir?

Dişin ağız içinde gözüken kısmının yanı sıra kemik içinde kalan kısmı da teşhis ve tedavide önemlidir. Röntgenler mevcut bir rahatsızlığın tedavisinde önemli olduğu kadar rahatsızlık vermeyen bir problemin erken teşhisinde de önemlidir.

Diş röngenleri zararlımıdır?

Dijital röntgen cihazlarının, filmli röntgen cihazlarının yerini almasıyla beraber uygulanan doz miktarı önemli ölçüde azalmıştır. Özellikle dijital panoramik cihazlar sayesinde tüm dişler tek seferde ve çok az doz uygulanarak değerlendirilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)