Aile, Evlilik ve Çift Terapisi Hangi Durumlarda Gerekli!

Yazar Fahrettin ÖzçelebiPsikolog • 27 Ağustos 2020 • Yorumlar:

İlişkinizde rayında gitmeyen bir takım sorunlarınız mı var?

Duygularınızı birbirinizi aktarmakta güçlük çektiğiniz oluyor mu?

Peki ya her şey çok iyi başlamışken birbirinizi yeterince iyi tanıyamadığınızı düşünmeye başladığınız süreçler yaşıyor musunuz? 

Veya iletişim çatışmaları yaşadığınız oluyor mu? 

Tüm bahsettiğim bu sorunlar aslında bir çiftin birlikteliği süresince yaşayabileceği ancak sağlıklı bir ilişki yapısına sahip olduğu takdirde aşabileceği problem başlıkları. Tüm bunların üzerine evlilikteki kök aile problemlerinizi de (Kendi anne ve babanızla) ekleyebiliriz. Ancak bilmeniz gereken asıl konu; bu tarz problemler bir çok ilişkide yaşanabilir fakat güçlü ve sağlıklı ilişkiler bu sorunların üstesinden gelebilir. 

Güçlü ve Sağlıklı Bir İlişki Yapısına Açılan Kapı: İlişki Pusulası Modeli ile Aile Evlilik ve Çift Terapisi 

Çift terapisi aslında isminden de anlaşılacağı üzere eşlerin terapi sürecine birlikte katıldığı ve bireyselliğin söz konusu olmadığı, terapistin çifti birlikte ve sırasıyla dinleyerek sorunlarını her iki tarafın da bakış açısını alarak dinlediği ve sorunlarını çözmek için bilgi ve becerilerini onlara öğrettiği bir süreçtir. 

İlişki Pusulası Aile, Evlilik Ve Çift Terapisi Modeli Klinik Psikoloji Profesörü Hürol Fışıloğlu tarafından geliştirilen ve eşlerin yaşadıkları sorunun kaynağının ne olduğunu yapılan detaylı ilk görüşmede anlamlandırmasını sağlayan, ve devam eden seanslarda ise eşlerin kendilerini birbirlerine nasıl daha iyi ifade edebileceklerini öğrendikleri, birbirlerini dinleyebildikleri, anlamaya çalıştıkları ve daha yakın durmalarını sağlayabilen etkili bir psikoterapi modelidir.. Yapılan detaylı görüşmenin ardından eşlere bundan sonraki aşamalarda nasıl bir yol izleneceğine dair bir yol haritası sunulur. Böylelikle bir çıkmazda olan eşler çözülmeye ve birbirlerini daha iyi anlamaya başlarken, sorunlarını çözebilmek için kendilerinde daha büyük bir enerji hissederler. 

Eş İlişkisinde ortaya çıkan sorunların çözümünün çok zor veya imkansız olduğuna dair genel bir kanı vardır ve bu kanı yanlıştır. Her sorunun çözümüne dair sistematik bir yol vardır ve bu çözüme dair sistematik yollar öğrenilebilir. Buradaki en önemli nokta; bu yolları öğrenmek isteyip istememek konusunda eşlerin ortak bir karar verebilmesidir. 

Çift terapisinde asıl amacın kimin haklı olduğunun belirlenmesinin olmadığını, eşlerin yaşamış oldukları problemi çözebilecekleri becerileri kazandırabilmek için böyle bir sürece başlandığının ve bu sürece başlarken birlikte karar verilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim. Bu süreçte ilişkideki problemlerin nasıl çözülebileceği ile ilgili bazı yöntemler uygulanarak çift bilgilendirilir ve öğrendikleri yöntemler konusunda haftalık süreçlerle ödevler verilerek eşlerin öğrendikleri yöntemleri hayatlarında uygulamalarına ve kalıcı hale 

getirmelerine destek olunur. Terapist bu noktada çifte rehberlik eder ve bir pusula görevi görür. 

Aile Evlilik ve Çift Terapisinde Ele Aldığımız İlişki Sorunları: 

-Evlilik öncesi ilişki sorunları -Yeni evli çiftlerin yaşadığı ilişki sorunları -Bebekli eşlerin yaşadığı ilişki sorunları -Ergenlik sürecinde çocuğu olan eşlerin ilişki sorunları -Çocukları büyümüş olan eşlerin ilişki sorunları -Kendi anne-babalarının sorunları ile ilgili ilişki sorunları yaşayan eşler -Ayrılma – boşanma sorunları -Cinsel sorunları olmayan ama daha kaliteli bir cinsellik yaşamada sorunları olan eşler -Sağlık sorunları ile ilgili sorun yaşayan eşler -Akraba evlilikleri sorunları -Çocuğa yansıyan ilişki sorunu yaşayan eşler -Kayıplarla ilgili ilişki sorunu yaşayan eşler -İş, kariyer ve eğitim yaşantısı ile ilgili sorunlar yaşayan eşler -Yeniden evlilik sorunları -Tek ebeveynli aile sorunları 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)