Aile İlişkilerinizi Güçlendirmek

Yazar Hande AlbayrakPsikolog • 4 Şubat 2020 • Yorumlar:

Çocukların kendileri olmayı öğrendikleri ilk yer aileleridir. Kendi kişiliklerini oluşturdukları, dünya hakkında bilgi sahibi olmaya başladıkları ve çevredeki diğer kişileri tanımladıkları ilk yerleridir aileler. Her ailenin kendine has bir yaşam düzeni, bir iletişim şekli ve rutinleri vardır. Aile demek ilişki demektir ve her ilişkide olduğu gibi bu ilişkide de iyi, kötü, güzel, çirkin, huzurlu, öfkeli, sevgi dolu, hüzünlü, kaygılı, güvenli bir çok duygu ve an paylaşılır. Güzel duyguları, huzurlu anıları yönetmek kolaydır, keyiflidir. Önemli olan öfkeli, kaygılı, huzursuz, güvensiz anlarımızı nasıl yönettiğimizdir. Bir çok kimseden inancını yansıtan şu cümleleri duymuşsunuzdur önemli olan ‘kötü gün dostu’ olması, iyi günde önemli ama kötü günde yanımda olması çok daha değerli, o kötü zamanlarımda yanımda olduğu için bende yeri çok özeldir, kimse yokken sen vardın vb…

Aile içerisinde de olumlu anlar kadar olumsuz anlarda yaşanır. Hayat iyi ve kötüyle iç içedir. Olumlu anılarımız ilişkilerimizi güçlendirir, besler .Peki olumsuz anlarınızı da etkili şekilde yönetebilmenin aile ilişkilerini güçlendirdiğini biliyor musunuz?

İnsanların doğumdan ölüme kadar ihtiyaç duyduğu en gerçek duygu kusursuzca sevilme ihtiyacıdır. Koşulsuz kabul edilmeleridir. Aile içerisinde ki kötü deneyimlerde neden yıkıcı olmak yerine yapıcı olmasın ki? Olumsuz deneyimler de; her bir aile üyesi birbirini koşulsuz kabul etmeli, sakinleştirmeli, duygularını paylaşmalıdır. Çözüm için değil birbirini anlamak için yan yana olmalıdır. Çatışmaları sonlandırmaktan daha değerli olan şey ailenin birbirini anlama isteğidir. Çözüm için değil birbirinizi anlamak için yapılan her paylaşımda aile ilişkilerinizin daha güçlenmesine katkı sağlamış olursunuz. Aile üyelerinin birbirini anlaması ve duygularını kabul etmesiyle çatışmaların azalması, çözüme kavuşmanın çok daha kolay olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Her ailenin kendine has rutinleri de aile ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağlamaktadır.  

Bütün aile üyeleriyle beraber yenilen yemek saatleri: Sofralar her zaman birleştiricidir. Aile üyelerinin beraber olduğu zamanları ve sohbet fırsatları yaratır.

Aile üyeleriyle beraber oyun saatleri:  Oyun; aile üyelerinin birbirleri ile yakın ilişkiler kurmasını sağlar. Hassas noktalarını, eğlenceli taraflarını keşfetmeyi sağlar.

Haftanın belirli gününe ayrılan özel aile aktivite günü: Aile üyelerinin ev dışında da birlik ve beraberliği artırabilmek için kendilerine aileyle geçirilecek özel zaman dilimleri ayırması önemlidir. Pazar günlerinin sinema, piknik yapmak, tiyatroya gitmek gibi aile ile yapılan aktivite günü olması gibi.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)