Aile ve Çift Terapisine Dair

Yazar Nur ArslanPsikolog • 24 Şubat 2021 • Yorumlar:

Satir ve İletişim Şekilleri

Aile ve çift terapisinin pek çok öncüsü ve teorisi bulunmaktadır. Terapist; problemin içeriği, aile yapısı, iletişim şekilleri ve kendi uzmanlığına göre bir yaklaşım ile ilerleyebilir veya birden fazla yaklaşımı birlikte uygulayabilir. 

Aile ve çift terapisinin başlangıç döneminde yer alan Virginia Satir, teknikleri ve teorisinin işlevselliği nedeniyle seans odalarında sıklıkla kullanılmakta. Aile ve çift terapisi hakkında fikir sahibi olabilmek için Satir ile tanışmak faydalı olacaktır. 

 Satir için insanlık ve yakınlık son derece önemli kavramlar. Terapistin insanlığı, uzmanlığından daha önemli olarak görülür. Aile ve çift terapisinde danışan ilişkidir ve bu nedenle sadakat ilişkiyedir. Tarafsız, yüksüz ve yargısız olarak odada bulunabilmek büyük öneme sahip. 

Satir ekolünde, ‘’star’’ olarak adlandırdığı, tabiri caizse günah keçisi olarak görülen, terapiye gelme nedeni olan kişiyi odak olmaktan çıkarır. Problemin, tüm ailenin problemi olarak görmesini sağlar ve çözüm için herkesin elini taşın altına koymasını ister. 

Bu ekolde denge son derece önemli bir kavramdır. Dengenin bozulması aile üyelerinin bocalaması söz konusu olabilir. Amaç dengeyi yeniden kurmaktır. 

5 iletişim şekline önemli vurgu yapan bir yaklaşımdır. Savunduğu temel, aynı mesajın farklı şekillerde verilebildiği ve mesajın veriliş şeklinin tüm iletişimi farklı bir noktaya taşıyabildiğidir.

  1. Yatıştırıcı iletişim

  2. Suçlayıcı iletişim

  3. Süper mantıklı iletişim

  4. Uygun iletişim

  5. İlgisiz iletişim

 

Bu iletişim şekillerinden hangisinin ilişkilerde hakim olduğunu keşfetmek, terapist ve danışanlar için büyük öneme sahiptir. 

Satir yaklaşımı son derece hümanisttir ve patoloji odaklı değildir. Bu yaklaşım için önemli olan patolojilerin kişiyi ve aileyi nasıl etkilediğidir. Örneğin travmayı tek bir kişi yaşamış olsa da sonuçları aileyi ve sistemleri etkiler. Sağlıklı ve sağlıksız aile ayrımında iletişimi baz alır, bozulan dengeyi tekrar kurmayı amaç edinir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)