Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri, anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu akciğer dokusunda tümör oluşturması ile karakterli bir hastalıktır.

Akciğer kanserinin sebepleri nelerdir?

Sigara, akciğer kanserinin en önemli ve birincil nedenidir. Sigaraya ne kadar erken yaşta başladıysanız, ne kadar uzun süre ve ne kadar yoğun içiyorsanız akciğer kanserine yakalanma riskiniz de o kadar artar. Akciğer kanseri hastalarının %85’inde neden sigaradır.

Diğer sebepler arasında pasif olarak sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği, genetik faktörler, mesleki olarak bazı kimyasallara maruz kalma, asbest maruziyeti sayılabilir.

Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?

Hastadan hastaya değişmekle birlikte en sık belirtiler, öksürük, balgam, kan tükürme, göğüste rahatsızlık hissi, göğüs ağrısıdır. Halsizlik, iştahsızlık, zayıflama, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, omuz ağrısı, yüz ve kollarda şişme, ses kısıklığı olabilir.

Öksürük ve balgam, hastalar tarafından sıklıkla “sigarayabağlı” denerek önemsenmez. Bu durum, hastalığın tanısında gecikmelere sebep olur. Erken tanı için yukarıda sayılan belirtilerin varlığında mutlaka bir hekime başvurulması gereklidir.

Akciğer kanseri tanısı nasıl konur?

Radyolojikolarak tespit edilen tümörden biyopsi alınarak kesin tanı konulur. Bunun içinbronkoskopiyapılarak direkt tümörün görülmesi durumunda biyopsi alınabileceği gibi, bronkoskopi ile görülemeyen ve yerleşim yerigöğüs duvarına yakın olan tümörlerdebilgisayarlı tomografi eşliğinde iğne biyopsisi yapılabilir. Ayrıca hem tanı hem de evrelendirme için göğüs kafesi içindeki lenf bezlerindenbiyopsialınması gerekebilir. Bu işlem cerrahi olarak yapılabileceği gibi ultrason eşlikli bronkoskopi ile de yapılabilir.

Akciğer kanseri tanısı konulan her hastada, göğüs kafesindeki lenf bezlerinin tutulup tutulmadığı ve uzak organ ve dokulara sıçrama olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Tedavi:

Tedavi, hastalığın tipine ve evresine göre değişmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tülay Yarkın Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)