Akciğer Kanserinden Korunma

Akciğer kanserini önlemenin kesin yolu yoktur, ancak şu önlemlerle riskinizi azaltabilirsiniz:

Sigara içmeyin. Hiç sigara içmediyseniz başlamayın. Akciğer kanseri için bu büyük risk faktöründen nasıl kaçınılacağını anlayabilmeleri için çocuklarınızla sigara içmemeleri konusunda konuşun. Çocuklarınızla sigaranın tehlikeleri hakkında ne kadar erken konuşmaya başlarsanız, akran baskılarına karşı tepkileri o kadar güçlü olur.

Sigara içmeyi bırakın. Şimdi sigara içmeyi kesin. Yıllarca sigara içmiş olsanız bile sigarayı bırakarak, akciğer kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Sigarayı bırakma konusunda yardım almak için doktorunuzla konuşun. Nikotin replasman ürünleri, ilaçlar ve destek grupları seçenekler arasındadır.

Pasif sigara içiciliğinden (dumanaltı, ikinci el sigara) kaçının. Eğer sigara içen biriyle yaşıyor ya da çalışıyorsanız, onu sigarayı bırakmaya zorlayın. En azından, dışarıda sigara içmesini isteyin. Bar ve restoran gibi insanların sigara içtiği yerlerden kaçının ve sigara içilmeyen yer seçenekleri araştırın.

Evinizi radon için test edin. Özellikle radonun bir problem olduğu bilinen bir bölgede yaşıyorsanız, evinizdeki radon seviyelerini kontrol ettirin. Yüksek radon seviyelerinin düzeltilmesi evinizi daha güvenli yapar.

İş yerindeki kanserojenlerden kaçının. İş yerindeki zehirli kimyasallara maruz kalmamak için, kendinizi korumak için önlemler alın. İşvereninizin önlemlerini takip edin. Örneğin, korunma için bir yüz maskesi verildiyse, daima kullanın. İşyerinizde kendinizi korumak için ne yapmanız gerektiğini doktorunuza sorun. Sigara içiyorsanız, işyeri kanserojenleri akciğer hasarı riskini arttırır.

Meyve ve sebzelerden zengin bir diyetle beslenin. Çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir diyet seçin. Vitaminler ve mineralleri doğal besin kaynaklarından almak en iyisidir. Zararlı olabilecekleri için, hap şeklinde çok miktarda vitamin almaktan kaçının. Örneğin, ağır sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azaltmayı umut eden araştırmacılar kendilerine beta karoten takviyeleri verdi. Sonuçlar, takviyelerin aslında sigara içenlerde kanser riskini arttırdığını gösterdi.

Haftanın günlerinin çoğunda egzersiz yapın. Eğer düzenli egzersiz yapamıyorsanız, yavaş başlayın. Hafta günlerinin çoğunda egzersiz yapmaya çalışın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)