Prof. Dr. Hasan Ali Bayhan
Günümüzde gözlük kullanımına bağlı yaşam kalitesinin azalması, birçok kişinin en önemli şikâyetlerinden biri hâline gelmiştir. Akıllı lens ameliyatı, sanıldığı gibi bir lazer işlemi değil; teknik olarak katarakt cerrahisinin bir türüdür.
Bu işlem sırasında gözün içinde bulunan ve zamanla fonksiyonunu kaybeden doğal mercek çıkarılır, yerine ise ömür boyu kalıcı olan, yüksek teknolojili yapay bir lens yerleştirilir.
Eğer hastada katarakt varsa bu işlemle tedavi edilir. Kataraktı olmayan ancak gözlükten kurtulmak isteyen kişilerde ise bu uygulama “refraktif lens değişimi” olarak adlandırılır.
Doğru hasta seçimi ve doğru lens tercihi ile, bu ameliyat sonrası hastaların büyük bir kısmı günlük yaşamlarını gözlüksüz sürdürebilmektedir.
Bu lensler sayesinde kişi:
Uzak
Orta (bilgisayar mesafesi)
Yakın (okuma)
mesafeleri büyük oranda gözlüksüz görebilir.
Bu tedavi özellikle şu kişiler için uygundur:
40 yaş üzeri olup yakın gözlük kullanmak istemeyenler
Kataraktı olan veya ameliyat planlanan hastalar Günlük yaşamını gözlüksüz sürdürmek isteyen 40 yaş üstü hastalar.
Her ne kadar yüksek konfor sağlasa da akıllı lens her hasta için doğru seçenek olmayabilir.
Dikkat edilmesi ve takılmaması gereken durumlar:
Sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu)
Kontrolsüz glokom (göz tansiyonu)
Şiddetli kuru göz
Diyabetik retinopati
Bu durumlarda tek odaklı lens seçenekleri daha uygun olabilir.
Aslında “en iyi lens” diye tek bir seçenek yoktur. En doğru lens, hastanın yaşam tarzına, beklentilerine ve göz yapısına göre belirlenir.
Yakın okumayı çok yapan ve tamamen gözlüksüz olmak isteyen hastalarda trifokal lensler,
Gece araç kullanan ve daha doğal bir görüş isteyen hastalarda ise EDOF lensler daha uygun olabilir.
Bu nedenle ameliyat öncesi detaylı bir göz muayenesi ve hasta beklentilerinin doğru analiz edilmesi, başarılı bir sonuç için en kritik adımdır.