Akıllı Lensler

Yazar Oya DönmezGöz Doktoru • 19 Şubat 2021 • Yorumlar:

Akıllı mercekler, uzak orta ve yakın mesafede gözlükten bağımsız olarak net görmeyi sağlayan göz içi lenslerdir. Böylece hastalar, uzak mesafe (tv izleme, sinema ve tiyatroda sahneyi görme, araba kullanma), orta (bilgisayar veya tablet kullanma, yemek yapma, araba kulanırken hız çizelgesi görme, marketlerde barkod okuma) veya yakın (telefon kullanma, el işi yapma) gibi aktivitelerini gözlükten kurtularak yapabilirler. Gözlüksüz olarak her mesafeyi net gören hastalarda gözlük kırılma, unutma sıkıntıları olmadan yaşam kaliteleri yüksek şekilde yaşamaktadırlar.

Akıllı mercekler rutin katarakt ameliyatı tekniği ile göz içine yerleştirilir. Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi merceğin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi merceğin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı mercek uygulaması her hastaya uygun değildir bu nedenle bir kez yapılacak bu ameliyatta doğru hasta seçimi çok önemlidir. Ameliyat öncesi hastalar ayrıntılı olarak değerlendirilmeli, hastanın hem genel durumu hem de göz yapısı çok dikkatli şekilde ele alınmalıdır.

Akıllı mercekler kataraktı olan veya gözlük kullanmak istemeyen ancak ve göz yapısı bu mercek için uygun olan hastalara uygulanabilir. Ayrıca astigmatizması olan hastalar için astigmatizmayı da düzelten modelleri mevcuttur. Gözlük verilirken nasıl astigmatizma düzeltiliyorsa katarakt ameliyatı sırasında akıllı mercek konulacaksa astigmatizma mutlaka düzeltilmelidir.

 

Astigmatizmam var, akıllı mercek taktırabilir miyim?

 

Akıllı merceklerin astigmatizma düzeltici-torik modelleri mevcuttur. Astigmatizması olan hastalarda eğer akıllı mercek uygulanacaksa astigmatizma mutlaka düzeltilmelidir. 

 

Glokomum var, akıllı mercek taktırabilir miyim?

 

Glokoma bağlı gözünüzdeki hasarlanma ve göz siniriniz durumu çok önemlidir. Trifokal mercekler uygun olmayan hasta grubunda edof teknolojisi ile üretilmiş uzak ve orta mesafeyi görmeyi sağlayan mercekler uygun olabilir. Ayrıntılı muayene sonrası hastaya göre karar alınmalıdır.

 

Gözlüklerden kurtulmak istiyorum, akıllı mercek benim için bir çözüm mü?

 

Teknoloji ile son gelişmeler, görmeyi etkin kullanmayı gerektiren aktiviteler ve entellektüel seviyenin artması ile kataraktı olmayan ancak gözlükten kurtulmak isteyen hastalar için refraktif lens değişimi olarak akıllı mercek takılabilir. Ancak gözlükten kurtulmak isteyen her hasta için trifokal mercekler uygun değildir. Hastanın yaşı, göz yapısı ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.

 

Akıllı mercekte yaş sınırı var mıdır?

 

Genellikle 40-45 yaş sonrası uygulanmaktadır ve üst yaş sınırı yoktur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Oya Dönmez

Göz Hastalıkları Op. Dr.

Randevu al

Benzer makaleler