Akıllı Mercekler

Yazar Eyüp ÖzcanGöz Doktoru • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Katarakt gözümüzde bulunan lensin (merceğin) şeffaflığını kaybetmesidir. En sık görülme nedeni ise yaşlanmadır. Genç hastalarda ise darbeye veya ilaç kullanımına bağlı katarakt gelişebilmektedir. Örneğin astım, böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklarda kortizon kullanımına bağlı katarakt gelişebilmektedir. Kataraktın tek tedavisi ise şeffaflığını kaybeden merceğimizin alınarak yerine yapay mercek yerleştirilmesidir.

Yaklaşık 15 dakikalık bir operasyonla gerçekleştirilen bu işlemde göz içine konulacak merceğin malzemesi, görme kalitesini etkileyen özellikleri önem taşımaktadır.

Tek odaklı merceklerle uzak görme kalitesi sağlanırken, üç odaklı merceklerle yakın, orta ve uzak mesafe olmak üzere görüş sağlanabilmektedir. Bu nedenle günümüzde üç odaklı mercekler akıllı mercek olarak anılmaktadır.

Katarakt dışında başka kimlere uygulanabilir?

Kırk yaşın üzerinde yakın görememe durumuna presbiopi denilir. Gözümüzde bulunan merceğimiz yakına bakarken odaklanma yapmaktadır. Kırk yaş ve üzerinde merceğin esneme yeteneği azalır ve yakın görmede sorunlar başlar. Özellikle hipermetropi kırma kusuru bulunan bireylerde yakın görme güçlüğü 37-38 yaşlarında başlayabilmektedir. Bu hastalar hem uzak hem yakın gözlüğü kullanma ihtiyacı duymaktadırlar ve gözlük bağımsızlığı arzulayan hastalarda akıllı mercek yerleştirilme işlemi uygulanabilir.

Akıllı mercekler nasıl işlev görür?

Bu mercekler üzerlerinde bulunan halkalar ile her mesafede görüş sağlarlar. Yakında 35-40 cm. de okuma esnasında, 60 cm de araç sürerken hız göstergelerini kontrol etme esnasında ve uzak mesafede günlük yaşamda konfor sağlarlar.

 

Akıllı mercekler kimlere takılamaz?

Diyabet nedeniyle retina problemi olan hastalara, glokom, üveit, retina dekolmanı, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi diğer göz hastalığı bulunan hastalara akıllı mercek yerleştirilmesi önerilmez.

Bu merceklerin kullanım süresi var mıdır?

Akıllı merceklerin kullanım süresi bulunmamaktadır. Yani bu mercekler yaşam boyunca aynı performası göstermektedir ve gözlük ihtiyacı duyulmayacaktır.

Unutulmamalıdır ki her gözün yapısı farklıdır ve bu merceklerin faydalı olabilmesi için gözünüzün yapısal olarak işleme uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle detaylı bir muayane ve tetkikler ışığında hekiminizle birlikte yaşam kalitesi beklentinize göre hareket etmeniz gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Eyüp Özcan

Göz Hastalıkları Op. Dr.

Randevu al