Akıllı Mercekler

Yazar Özgür YaşarGöz Doktoru • 22 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Doğal lensimiz 40 yaşından sonra esnekliğini kaybeder ve yakını görmekte güçlük çekmeye başlarız. Bu nedenle yakın gözlüğe ihtiyaç duyarız. Daha ileri yaşlarda ise orta mesafeyi de net görememeye başlarız.

Akıllı Mercekler ile uzak, orta ve yakın mesafelerde de kesintisiz ve akıcı bir görüş elde edilebilir. Saydamlığını ve elastikiyetini kaybeden doğal göz içi merceği, bu akıllı merceklerle değiştirilince, hasta tüm gözlüklerinden ömür boyu kurtulabilmekte. Bununla birlikte Akıllı Mercek implante edilen hastalarda ömür boyu katarakt da gelişmiyor.

Akıllı Mercek İmplantasyonundan Sonra Aynı Gün Evinize Dönebilirsiniz

Akıllı Mercek implantasyonu aslında katarakt (fako) metodu ile aynıdır. Sadece bu işlemde implante edilen merceğin tipi değişmektedir. Sistem tamamıyla aynıdır. Damla ile uyuşturulan göze 2.8mm den girilerek saydamlığını ve veya esnekliğini yitirmiş göz içi merceği ultrasonik ses dalgaları yardımıyla Akıllı Mercek ile değiştirilir. Bu metod tamamen ağrısız ve dikişsizdir. Yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. İşlemden 2 saat sonra hastamız göz bandajını kendisi açıp verilen damlaları evinde kullanmaya başlayabilir. İşlem sonrası hastalar hemen tüm mesafeleri net bir şekilde görmeye başlamaktadırlar.

Göz arkasında özellikle retina tabakasında problem bulunan hastalara ve/veya korneasında problem bulunan hastalara uygulamaktan kaçınılır. Örneğin ileri seviyede diyabetik retinopatisi olan hastalara, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı olanlara, dejeneratif miyopisi bulunan hastalara, keratokonus, pellusid dejenerasyonu, korneal skar bulunan hastalar örnek verilebilir.

Akıllı Mercek İmplantasyonundan Sonra Bir Süre Işık Hassasiyeti Oluşabiliyor

Akıllı Mercek halkalardan oluştuğu için işlem sonrası bir müddet (beyin alışana kadar) hastalar ışıklı veya parlak objelerin etrafında hareler görebilmektedirler. Bu durum en fazla 3 ay sürüp geçmektedir. Biz bu duruma nörojenik adaptasyon süreci denir. Öncelikle ilk 4 gün göze su sürülmemesi gerekir. İlk 1 ay göze dokunulmamasını önerilir. İşlem sonrası 3 hafta boyunca reçete edilen göz damlalarını tarife göre azalan sıklıkta disiplinli bir şekilde kullanılmasını, ayrıca hastaların operasyon sonrası 1.gün, 4.gün ve 3.hafta rutin kontrollerine gitmeleri istenilir. İşlemden yaklaşık 4-5 gün sonra tozlu ve ağır olmayan işlerde çalışanların işe dönmelerinde sakınca görülmez.

Genellikle hastalarımız 1.aydan itibaren tamamen normal hayatlarına geri dönerler ve spor dahi yapabilmektedirler.

Akıllı mercek ile ömür boyu

Genellikle 50 yaş ve üzeri hastalarda bu yöntem tercih edilir. Göz numaraları yüksek ve özellikle de hipermetrop hastalarda, çoklu gözlük kullanımı olduğundan bu yöntem kullanılabilir. Sadece hipermetropi değil miyopi ve astigmatizmada da bu metod ile  giderilebilmektedir. Neredeyse tüm göz kusurlarında bu işlemi uygulanabilir. Katarakt bulunan uygun hastalarda da bu yöntem tercih edilebilir. Daha genç yaşlarda ve excimer laser ile düzeltilemeyecek seviyede göz kusuru olan hastalarda da bu işlem kullanılabilir.  Akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)