Akne İzlerinin Tedavisi

Yazar Mete BabaDermatolog • 20 Kasım 2018 • Yorumlar:

Günümüzde akne izlerinin tedavisinde temel strateji gerek aktif akne lezyonlarının gerekse de bunların yol açtıkları izlerin en kısa sürede tedavi edilmesidir. Aktif akne lezyonlarının bir an önce tedavi edilmesi bunların oluşturacakları olumsuz etkileri de en aza indirecektir. Ayrıca akne izlerinin tedavisine başlanabilmesi için öncelikle yüz ve sırtta yerleşen sivilcelerin etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Akne izlerinin tedavisinde tek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bunun nedeni akne lezyonlarının iyileşmesini takiben farklı şekil, derinlik ve büyüklüklerde izlerin ortaya çıkmasıdır. Akne izleri basitçe iki gruba ayrılabilir; deriden kabarık olanlar ile deride çukurluk oluşturanlar. Bundan dolayı da her izin tedavisi farklı yöntemlerin kullanılmasını gerektirir. Hastalar tedavinin başında özellikle iki konuda bilgilendirilmelidir. Bunlardan birincisi iz tedavisinin zaman alıcı olacağı, diğeri ise tedavide genellikle birden fazla tedavi yönteminin bir arada kullanılacağıdır. Bunların bilinmesi tedaviye uyumu ve başarıyı arttıracaktır.

Akne izlerinin tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şunlardır: dışarıdan sürülen kremler, kabarıklıkların içine kortizon enjeksiyonu, peeling (deriyi soyma), subsizyon (deride çöküklüğe yol aşan bağların iğneyle koparılması),punc eksizyon (çukur bölgelerin cerrahi işlemle alınması), PRP (hastanın beyaz kanının deriye uygulanması), iğneleme (deriye farklı uzunluklarda iğnelerin batırılarak kolejen sentezinin uyarılması), dolgu ve lazerlerdir.

Bu tedavi seçeneklerinin her biri farklı iz tiplerinde kendilerine özgü mekanizmalarla etki gösterirler. Bu nedenle her bir hastanın izleri değerlendirilerek o hastaya özgü bir tedavi planı oluşturulup, bunun belli bir sırada uygulanmasıdır. Bu nedenle de hastaların tedavilerinin uzman kişilerce üstlenilmesi büyük önem taşımaktadır. Günümüzde en sık gözlenen yanlışlık, hastaların uzman olmayan kişilerce sadece bir tedavi yöntemi kullanılarak tüm akne izlerinin geçirileceği şeklinde yönlendirilmesidir. Bu nedenle akne izleri olan hastaların yukarıda sayılan yöntemlerin tümünü nerede ve nasıl uygulanacağını bilen kişilerce tedavi edilmesi tedavinin başarısı arttıracağı gibi olası olumsuzlukları da en aza indirecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Mete Baba

Dermatoloji Prof. Dr.

Randevu al