Akne Mi Abse Mi?

Yazar F. Gülru ErdoğanDermatolog • 8 Kasım 2021 • Yorumlar:

Halk arasında sivilce olarak tarif edilen durumun dermatolojik karşılığı her zaman akne olmayabilir.

Akne, adölesan ve genç erişkin dönemde cildin yağlanması ile beraberlik gösterebilen, siyah nokta, beyaz nokta, ya da kırmızı ve/veya beyaz uç veren, ağrılı, ağrısız lezyonlarla karakterizedir.

Ancak yirmi yaş ve sonrasında başlayan, daha çok kist şeklinde ağrılı, iri lezyonların yüz ve gövdede gelişmesi durumu bazen mikrobik de olabilmektedir. Özellikle vücudun başka bölgelerinde, küçük ya da iri kıl dibi iltihaplarının görülmesi bu tanıyı desteklemektedir.

Bu hastaların bir bölümünde burunda bazı mikroorganizmaların gelişebildiği de bilinmektedir. Burunda mikrop üresin ya da üremesin, akne olarak değerlendirilip tedavi başlanan bazı olgular aslında mikrobik özelliktedir. Bu noktada bu hastaları akne olarak ele almak eksik bir yaklaşım olur ve kişiler verilen tedavi ile tam bir temizlenmeye ulaşamazlar.

Bunun yanında yüzde yaygın kızarıklık ile beraberlik gösteren bir ‘sivilce’ tipi de aynı şekilde mikrobik özellikte olabilmektedir. Yüzde kızarık bir ortamda gelişen büyük ya da küçük ‘sivilce’ lezyonları mikrobik özellikte olabilir. Bu hastaların yağlı güneş koruyucu ürünler kullanmaları kızarıklık ve sivilcelerine iyi geleceğine, daha kötüye götürebilir. Bunun nedeni mikrobik yapıların özellikle yağlı alanlarda daha belirgin şekilde üremesidir.

Özellikle yüzüne sık sık kapatıcı kozmetik ürünler kullanan kişilerde de bu mikroorganizmalar çoğalma fırsatı bularak bunaltıcı tablolara yol açabilir.

Dolayısıyla her sivilcenin gençlikten olduğunu ve yaşla hafifleyip geçeceğini düşünmek yanıltıcıdır.

Bu arada ‘akne kozmetika’ denilen ve büyük ölçüde kullanılan yanlış kozmetik ürünlere bağlı gelişen bir sivilce türünün de bulunduğunu vurgulamak gerekir. Güneş koruyucu olsun, nemlendirici olsun, bebe yağı,vb olsun cilde uygulanan fazla yağlı krem, merhem,vs nin gözenekleri tıkayarak bu akne mekanizmasını tetiklediği bilindiğinden, iyi niyetle kullanılan kozmetik ürünlerin de bazen istenmeyen akne sonuçlarına yol açabileceği akılda tutulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)