AKNE VULGARİS

Yazar Ceyda MumcuoğluDermatolog • 1 Temmuz 2019 • Yorumlar:

AKNE VULGARİS

Halk arasında sivilce olarak bilinen akne vulgaris, en sık görülen cilt hastalıklarından bir
tanesidir. Kıl ve yağ bezlerinin birlikte oluşturduğu pilosebase yapının en sık görülen hastalığıdır.

Genellikle ergenlik döneminde görülmekle birlikte daha geç yaşlarda da görülebilmektedir. Kişiye göre şiddeti değişmekle birlikte cinsiyet fatklılığı göstermez.

Yağ bezlerinin büyümesi ve aşırı çalışması en önemli nedendir. Bununla birlikte cildin yapısı ve yağ dengesi bozularak bakterilerin üremesine uygun ortam oluşmaktadır. Burada rol oynayan en önemli bakteri Propinobacterium Acnes'tir.

Akne vulgaris birkaç formda görülebilir. En sık görülen deri bulguları siyah ve beyaz noktalar
olarak tanımlanan açık ve kapalı komedonlar, üzerinde püy (irin) bulunan kabarıklıklar, deri altında nodül denen ağrılı şişlikler, ve daha derin yerleşim gösteren kistlerdir.

Akne sıklıkla genetik faktörlerin neden olduğu bir hastalık olmasına rağmen, bir takım ilaçların
kullanımı, yoğun kozmetik krem kullanımı, stres ve hormonal değişimler akneye sebep olabilmekte ya da şiddetini arttırabilmektedir.

Tedavide amaç yangısal bulguları baskılamak, bakteriyel oluşumu engellemek, derinin döngüsel
yapısını düzenlemek ve iz oluşumunu önlemektir. Ancak akne kronik bir hastalık olması nedeni ile hızlı iyileşme beklenmemelidir.

Tedavide seçilen yöntem ne olursa olsun sabırlı ve düzenli uygulanması istenmektedir. Tedavi yaklaşık olarak 6 ay sürebilmektedir. İlaç tedavisi kişiye göre farklılık gösterir.

Kozmetikler ise tedavide yalnızca destek tedavisi olarak kullanılmaktadır. Tedavi ve yardımcı tedavilerin bir dermatolog tarafından düzenlenmesi önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ceyda Mumcuoğlu

Dermatoloji Uzm. Dr.

Randevu al