Aktivite: Konuşma ve Dil Gelişiminde Video Kullanma

Yazar Feyza Deniz SamanDil Ve Konuşma Terapisti • 24 Haziran 2020 • Yorumlar:

Dil-konuşma terapi seanslarınızda öğrencilerinizi motive edici ve eğlenceli aktivitelerle meşgul etmek istiyor musunuz? Bir video yapmayı deneyin! Akıllı telefonlar, tabletler ve diğer taşınabilir cihazlar da dahil olmak üzere kameralar her yerde. Öğrencilerin, konuşma sesi, akıcılık, ses ve dil hedeflerine hitap edecek videolar oluşturabilirsiniz.

Dil- Konuşma Terapisi Oturumlarına Video Eklemek İsteyenler için Yol Gösterici Yöntemler:

Artikülasyon:

  • Bir oyun yazın ve oynayın! Diyalogda, öğrenci için hedeflediğiniz sesleri içeren kelimelerin yoğun olduğundan emin olun. Öğrenciler kendilerini izlemekten memnun olacak!

  • Videodaki öğrenciler hedeflenen sesleri kelime ve cümle düzeyinde kullanmalıdır. Öğrenciler, eylem kartları, hikayeler veya ders kitaplarının bölümlerini okuyabilir veya canlandırabilir. Videoyu öğrenciyle birlikte inceleyin ve üretimleriyle ilgili geribildirim verin (ör. "Dilini (sesi oluşturmak için) dişlerinin arkasına çok iyi yerleştirdin’’).


 

  • Öğrencinin kendi başına yapabileceğine inanıyorsanız, yapmasına izin verin! Öğrencinin kendi video kaydını incelemesine ve kendi üretimleriyle ilgili yorum yapmasına izin verin. Hem DKT hem de öğrenci, sese ait her üretimin doğru veya yanlış olup olmadığını işaretleyerek verileri kaydetmelidir. DKT, daha sonra iki veri kümesini karşılaştırabilir ve verideki farklılıkları öğrencisiyle tartışabilir. Daha önce kaydettiğiniz konuşma örneklerini öğrenciyle birlikte tekrar gözden geçirin. Öğrencilerin zaman içindeki ilerlemelerini görüp duymalarını sağlamak, motive edici olabilir.

Akıcılık:

  • Öğrencinizin sınıf arkadaşlarına kekemelik ile ilgili bilgi veren bir video hazırlamasına yardımcı olun. Konular; kekemelik türleri, kekemelik ile ilgili efsaneler veya kekeme olan ünlü kişiler olabilir.

 

  • Öğrencinizin konuştuğu bir video oluşturun. Videoyu öğrenciyle birlikte inceleyin ve kekemelik türlerini ve sıklığını tartışın.


 

  • Öğrencinizin sınıfta sunacağı bir çalışmayı oluşturun. Sunuyu öğrenciyle birlikte inceleyin ve öğrencinin spesifik stratejileri nerede kullanabileceğini tartışın. Bu ayrıca, öğrencinin gerçek sunumundan önce kendine güveninin artırmasına yardımcı olabilir!

 

Ses:

  • Öğrenciler sınıf arkadaşlarını iyi ses için dikkat edilmesi gerekenler (vokal hijyen kuralları) konusunda bilgilendirmek için bir video oluşturabilirler.

 

  • Konuşma üretimini içeren bir video oluşturun (ör. sınıf arkadaşıyla sohbet etmesi veya bir hikayeyi anlatması). Videoyu öğrenciyle birlikte inceleyin ve öğrencinin sesini uygun şiddet ve tınıda kullanıp kullanmadığı tartışın.

Dil:

  • İyi sosyal becerileri modellemek için videolar oluşturun (örneğin göz temasının sürdürülmesi, ortak dikkat, sıralı konuşma becerisi) Öğrenciler videoda konuşmaya uygun dil üstü becerileri de kullanabilir, mimikler; sesin şiddeti, tonlaması gibi.

 

  • Öğrenci belirli bir sosyal durumla mücadele ediyorsa, bu durumu canlandırdığı bir video hazırlayın. 


 

  • Öğrencilerin kendi hikayelerini oluşturmalarına izin verin (olay yeri, karakter, problem, olay, çözüm ve kapanış). Oluşturdukları hikayeyi canlandırdıkları bir video hazırlasınlar. Videoyu inceleyin ve hikayenin bütün unsurlarını birlikte tartışın.

 

* Öğrencinin videosunu çekme/kullanma ile ilgili politikalara uyduğunuzdan emin olun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feyza Deniz Saman Dil ve Konuşma Terapisi Uzm. Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)