Dil ve Konuşma Terapisti

Yazar Mehmet UyarDil Ve Konuşma Terapisti • 17 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Dil ve Konuşma Terapisti

dil ve konuşma terapisti

Dil ve konuşma Dil ve konuşma terapisti,gibi kavramlar her geçen gün hayatımıza daha çok girmektedir. İletişim, yeme, içme veya yutma konusunda zorluk çeken çocuklar ve yetişkinler için uygulanan terapi yönteminedil ve konuşma terapisidenir. Dil ve Konuşma bozukluğu seslerin doğru söylenememesi,düşünceleri, nesneleri belirtmek için isimlerini söyleyeme ya da bir araya getirerek cümle kuramamasıdır.

Dil ve konuşma terapisti, dil bozukluları üzerine terapi yapan kişidir.Dil ve konuşma terapisti,dil ve konuşmabozukluğu güçlüklerini değerlendirme ve bu güçlüklere gerekli müdahaleyi yapma konusunda eğitim almış uzman kişidir.

Dil konuşma terapisti,dil ve konuşma terapisiüzerine çalışır.Dil ve konuşma terapistinin çalışma alanları: akıcı konuşma bozukluğu(kekemelik), dil gecikmesi ve ses bozuklukları, yarık damak gibi çeşitli dil, konuşma ve ses güçlüklerini terapi edebilir. Bunun yanında,dil ve konuşma bozukluğu, bedensel, anatomik sorunlu (down sendromlu, sp), öğrenme güçlükleri olan, işitme kayıplı, psikiyatrik bozukluğu veya bunama yaşayan insanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli hastaları,dil ve konuşma terapistiile başarılı bir şekilde yardımcı olabilir. Ayrıca diğer sağlık profesyonelleriyle aile, bakıcı veya öğretmenlerle irtibat kurarak, birlikte çok disiplinli bir takımın bir parçası olarak çalışıp terapi planlarını geliştirebilir.

Dil ve Konuşma terapisti,çeşitli dil ve konuşma bozukluğu olan her yaştaki kişiye yardım eden kişidir.İşte konuşma terapistinin düzeltebileceği sorunlara birkaç örnek:

Artikülasyon Bozukluğu(pelteklik): Bu bozuklukdil ve konuşma terapisti ,uzmanlarınca en çok çalışılan bozukluklardır.Eğer sesleri doğru çıkarmada ya da kelimeleri doğru söylemede sorun yaşanıyorsa, bu artikülasyon problemidir. Örneğin çocuğunuz ‘araba’ yerine ‘ayaba’ ya da ‘ekmek’ yerine ‘epmek’ diyorsa artikülasyon sorunu vardır. dil terpisi nde en çok karşılaştığımız sorunların basında gelmektedir.

Akıcılık sorunları ( kekemelik) : Eğer çocuğunuz sesleri tekrar ediyorsa; kelimeyi tamamlamayı güçlükle yapıyorsa; konuşmayı blokluyorsa; akıcılık sorunu/ kekemelik olabilir. Örneğin; ‘sosis’ kelimesini söylerken ‘so-so-so-sosis’ ya da ‘sssssssosis’ diyebilir. Kekeleyen çocukların akıcılık sorunları vardır. Dil ve konuşma terapisti,dil ve konuşma terapisi ile başarılı sonuçlar alabilmektedir

Ses bozukluğu: Çocuğunuz cümlesine başlarken sesi gür ve net olabilir fakat cümlesi bitinceye kadar sesi azalabilir, kısılabilir ve sesi sanki ağzında geveliyormuş gibi çıkabilir. Bazen de çocukların sesi sanki soğuk algınlığı almış gibi ya da burunlarından konuşuyormuş gibi çıkabilir. Bunlar da ses bozukluğunun birkaç örnek olabilir.

Dil bozukluğu: Çocuğunuz karşısındaki kişinin söylediklerini anlamada sorunu olabilir ya da düşüncelerini ifade etmek için nesnelerin isimlerini söyleyemeyebilir; kelimeleri bir araya getirmede sorunu olabilir. Böyle bir durum varsa çocuğunuzun dil ve konuşma bozukluğu olabilir,dil ve konuşma terapisine ihtiyaç duyabilirsiniz ki bunun içinde uzman bir dil ve konuşma terapistisize yardımcı olabilir.

Eğer çocuğunuzda şu durumlardan biri varsa, konuşma terapisine ihtiyacınız olabilir:

• Gelişimsel dil geriliği
• Artikülasyon Bozukluğu (pelteklik)
• Akıcı Konuşma bozukluğu (Kekemelik)
• Ses problemi
• Dudak-damak yarıklığı
• Ağız etrafındaki zayıf kaslar
• Yutma problemi
• Zihinsel gerilik
• İşitme kaybı
• Otizm
• Down Sendromu
• Serebral Palsi

Dil ve konuşma terapisti ile ne kadar süre ile çalışılır?

Çocuğunuzun, dil ve konuşma terapisine ne kadar süre ile devam edeceği konuşma sorununa bağlıdır.uzman birdil ve konuşma terapisti, bir çocuktaki dil ve konuşma bozukluğunu çocuk merkezli çalışmalıdır.Bazı dil ve konuşma bozukluğu düzeltilmesi diğerlerine göre daha uzun sürebilmektedir. Haftalık terapi seansı çocuğun performansına ve bireysel özelliklerine bağlıdır. Dil ve Konuşma terapisti ne hafta bir, iki kez ya da daha fazla devam edebilirsiniz. Terapi birkaç haftadan birkaç aya, birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)