Akupunktur İle Migren Tedavisi

Yazar M. Fatih SomuncuAkupunktur Uzmanı • 28 Şubat 2019 • Yorumlar:

Yarım baş ağrısı anlamına gelen migren, ataklar halinde gelen ve tekrarlayıcı olan bir baş ağrısıdır. Genellikle tek taraflıdır ama bazen de çift taraflı olabilir. Tipik migrende 4-72 saat süren ataklar görülür ve ayda ortalama 1-2 kez şiddetli atak şeklinde gelir. Özellikle tek taraflı baş ağrısı, zonklayıcı özellik, rutin aktivitelerle ağrıda aşırı artış ve ışık, ses hassasiyeti birçok vakada görülmektedir. Orta veya kuvvetli olabilen, hareketle şiddeti artan zonklayıcı ağrı tarzıdır. Birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Bulantı kusma eşlik edebilir. Bazen baş dönmesi de görülür.

  • Migren tetikleyicileri nelerdir?

Kadınların yaşamış olduğu hormonal değişiklikler sebebiyle migren ataklarının ortaya çıkması kolaylaşır. Östrojen dalgalanmaları birçok kadının baş ağrılarını tetikleyebilir. Migren öyküsü olan kadınların, östrojen seviyesinde bir azalma yaşandığında adet öncesi ya da devamında baş ağrısı yaşayabilirler. Hamilelik veya menopoza girme dönemi migrenin ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi, var olan migren ataklarının seyrini değiştirebilir. Kadınların kullandığı hormon ilaçlar da migrenin seyrini kötüleştirebilir.

İşte ve ev hayatında yaşanan stres migren atakların nedenlerinden olabilir. Uykusuzluk, aşırı uyku, uyku kalitesindeki bozulmalar migren atağının sıklaşmasına ya da ortaya çıkmasına neden olabilir. Açlık veya aşırı yemek, bazı gıda maddeleri ve gıdanın içinde ki katkı maddeler, alkol ve kafeinli içecekler migreni tetikleyebilir. Çevredeki hava basıncı veya basınç değişiklikleri migreni tetikleyebilir. Gürültü, parlak ışıklar, güneş ışığına maruz kalmak, bazı yoğun kokular migreni tetikleyebilir.

  • Tedavi süreci nasıldır?

Migrenli hastaların ağrı eşiği düzeyi çok düşüktür. Akupunktur tedavisi hastanın ağrı eşiği düzeyini yükseltmektedir.

Vücutta hazır olan iyileştirici faktörlerin yani endorfin, serotonin gibi ağrı kesici ve rahatlatıcı maddelerin salgılanmasını sağlayarak migreni ortaya çıkaran sebepler ortadan kaldırılır. Akupunktur tedavisinden sonra migren nöbetleri seyrekleşebilir veya migren tümüyle ortadan kalkabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Fatih Somuncu Akupunktur, Ozon Terapi, Mezoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)