Akupunktur Nedir?

Yazar Nilgün ÖzgünAkupunktur Uzmanı • 22 Kasım 2017 • Yorumlar:

Vücudumuzda, tıpkı damarlarda akan kan gibi devridaim içinde bulunan elektrikselbir canlılık vardır. Çin Tıbbına göre“Qi” (yaşam enerjisi) adı verilen bu enerji akışı bozulduğunda,arttığında ya da azaldığında hastalıklar oluşur. Akupunktur, bozulmuş olanQi enerji dengesinin yeniden düzenlenmesi için igne , ısi veya lazer ışığı ile akupunktur noktalarının uyarılmasıdır. İğnelerle, ısı ya da lazer ışığıyla akupunktur noktaları olarak bilinen “enerji kavşakları”nınuyarılması sonucu bu bozukluk düzeltilmiş olur.

Akupunktur ekollerine göre farklı vücut kısımlarına uygulanabilir. Vücut akupunkturu vücudumuzun her yerinde mevcut olan ve yerleri tanımlanmış olan akupunktur noktalarına uygulanmaktadır. Bu noktalar meridyen adı verilen kanallar üzerinde yerleşmişlerdir. Vücudumuzda 14 düzenli meridyen ve ayrıca ekstra meridyenler tanımlanmıştır. Belirlenen akupunktur noktaları361 adettir, bunlara ilaveten ekstra noktalar diye adlandırılan özel noktalar da mevcuttur. Meridyenler boyunca bu geleneksel yöntemin tanımladığı hayat enerjisi olan qi dolaşır. Her bir noktanın özel adı vardır, etkili olduğu organ ya da sistemler tecrübelerle belirlenmiştir. Dolayısıyla hastanın durumuna göre faydalı olduğu tecrübelerle gösterilmiş olan noktalardan bir kombinasyon oluşturulur. Bazı noktalar sıklıkla kullanılır, bazıları ise birbirinin yerine geçen muadil nokta özelliğini taşır ve sırayla uygulanabilir. Ayrıca iğneleri ekol farklılıklarına göre batırmak da mümkündür. Örneğin Japon ekolü ve Avrupa da geliştirilen yöntemlerde iğneleri sadece deriye batırır, yalnızca 1-2 mm kadar deri içine girmesini yeterli bulur, ancak Çin ekolü iğnelerin daha derin dokulara kadar batırılmasını öngörür. Riskli olan noktalar belirtilir ve iğneleme tekniği duruma göre ayarlanır, bazı yerlerde derin batırmadan özellikle kaçınmak gereklidir. Komplikasyon riski bilinçli bir hekim uygulaması ile neredeyse hiç yoktur.

Akupunkturun çok geniş uygulama alanları vardır. Uzakdoğu kaynaklı makalelerde hem güncel uygulamada bulunan hem de deneysel amaçlı olarak çok farklı endikasyonlarda akupunktur tedavisiyle başarılı sonuçlar alındığını bildiren çalışma sonuçları yayınlanmıştır. Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere batı dünyasında da çok çeşitli hastalık durumlarında akupunktur tedavisi ile klasik tedavi yöntemlerini karşılaştıran çalışmalar yapılmıştır. Dünya literatüründe bugüne kadar akupunkturun etkisini araştıran, olumlu ve olumsuz yönlerini vurgulayan 15000 i aşkın araştırma makalesi yayınlanmıştır.

Vücuda iğne batırılması nasıl tedavi sağlar?

Son 100 yılda yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Akupunktur noktalarının uyarılması ilebeyindeki belli merkezlerde kan akımının arttığı, hücresel haberleşmenin hızlandığı, bellihormon ve enzimlerin daha fazla salgılandığı, buna karşın ağrı maddesi olarak bilinenbazı kimyasalların üretiminin azaldığı gösterilmiştir. Akupunktur noktası olmayan bir yereiğne batırıldığında ise beyinde ağrı iletimi dışında bir etkiye rastlanmamaktadır. Bu vebuna benzer yapılan birçok araştırma sonucunda Akupunkturun hastalıkları nasıl tedaviettiği konusu bilimsel olarak anlaşılmış ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 60’ıaşkın hastalıkta etkili bir tedavi yöntemi olarak onaylanmıştır.

Akupunktur hangi hastalıklarda etkilidir?

Akupunkturun en etkili olduğu alanağrılı hastalıklardır. Yani migren ve diğer tüm başağrıları,nevralji, zona, eklem romatizmaları, kireçlenme, bel-boyun fıtıkları, siyatik, yumuşakdoku romatizmaları gibi hastalıklarda başarı oranı oldukça yüksektir.

Uyku bozuklukları,anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik sorunların tedavisinde de başarıyla kullanılmaktadır.

Kronik bronşit, astım, gastrit, kronik kabızlık ve spastik kolon hastalığı gibidahili sorunlarda da özellikle devam etmekte olan tıbbi tedavi ile kombine edildiğindeyüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir.

Burada en önemli nokta hastanın öyküsü, kapsamlıinceleme ve muayenesi; varsa devam etmekte olduğu tıbbi tedavi ve kontrollereuyumudur. Akupunktur tedavisine başlamış olmak devam eden diğer tıbbi tedavileri ilkseanstan itibaren

Kilo fazlalığı ve Sigara bağımlılığında Akupunktur tedavisi

Zayıflamaya yardımcı olarak özellikle Kulak Akupunkturu tüm dünyada kullanılmaktaolup Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylanmıştır. Çünkü kulaktaki bazınoktaların uyarılması ile mide asidinin azaldığı, metabolik faaliyetlerin hızlandığı,diyet yaparken salgılanan stres hormonlarının oluşmadığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.Ancak Akupunktur hiçbir zaman diyetsiz, egzersizsiz bir zayıflama programıvadetmez. Bu konuda öncelikle bireyin yaşam tarzındaki yanlışlıklar belirlenipbunlar düzeltilmeye çalışılırken beraberinde Akupunktur uygulamak çok daha hızlıbir şekilde kalıcı sonuca ulaşmayı sağlar.Öte yandan sadece sigara bıraktırma amaçlı değil, her tür bağımlılık tedavisinde deetkili olup, Avrupa’daki birçok Bağımlılık Terapi Merkezinde, psikoterapi ile birlikteaktif olarak kullanmaktadır.

Akupunktur tedavi süresi ortalama ne kadardır?

Tedavi programı her biri yaklaşık yarım saat süren ve ortalama 8-12 seanstan oluşanbir kürden oluşur. Toplam tedavi süresi bu olmasına rağmen çoğu durumda tedavininilk birkaç seansında gözle görülür bir rahatlama sağlanabilmektedir. Tedavisıklığı olarak da genellikle haftada iki ya da üç seans yapılması uygundur. Tabi ki herhastalığın tedavisinde bu süreler değişiklik gösterebilmektedir.

Akupunktur ağrılı bir işlem midir?

Günümüzde kullanılan modern Akupunktur iğneleri, 0.2 milimetre çapında veoldukça esnek olduğundan ağrı yapmamaktadır. Bu iğneler özel tüpler vasıtasıylatakıldığından hasta çoğu zaman iğnenin battığını hissetmez. Ancak tedavinin birparçası olarak iğne cildin birkaç milimetre altındaki akupunktur noktasına ulaştığındakişi bunu bir sıcaklık yayılması ya da hafif bir elektriklenme olarak hisseder.Akupunktur tedavisinde kanama olmaz. Bu açıdan da konforlu bir tedavi yöntemidir.

Kulak vucudumuzu yansıtan mikro sistemlerden biri olduğu için kulağa yapılan akupunktur ile vucudumuzdaki problemli alan ya bir dedektör yardımı ile bulunur yada bilinen kulak noktaları belirlenir ve ardından 1,5-2 mm’lik iğneler kulak kepçesine batırılarak tedavi uygulanabilir, buna aurikuloterapi adı verilir. Sadece iğne takılırken deriyi deldiği anda kişi biraz ağrı hissedebilir, kısa süre sonra bu ağrı kaybolur, birkaç saat sonra kişi kulağında iğne olduğunu bile unutur.Kulak iğneleri zaten üzerindeki flasterle birlikte kulakta tedavi süresince kalıcıdır banyo yapılabilir, havuza girilebilir, sakınca oluşturmaz. Fazlaca rahatsız eden bir iğne olursa erkenden çıkarılabilir.

Ayrıca akupunktur iğneleri steril ve tek kullanımlıktır. Tıpkı kalçadan iğne yaparkenkullanılan enjektörler gibi tedavi sonrası imha edilir. Böylece hastalık bulaştırma riskide ortadan kalkmış olur.

Akupunkturun yan etkileri var mıdır?

Bu yöntemin en önemli avantajı, tedavinin vücuda hiçbir madde veya ilaç vermedenyapılıyor olmasıdır. Dolayısıyla yan etki olasılığı yok denecek kadar azdır. Bilinçli vegerekli eğitimleri almış, konusunda uzman bir hekim tarafından yapıldığında oldukçagüvenli bir yöntemdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Özgün Akupunktur, Aile Hekimliği, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Nilgün Özgün

Akupunktur, Aile Hekimliği, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al