Akupunktur ve Migren Tedavisi

Yazar Hakan ErtokAkupunktur Uzmanı • 26 Nisan 2021 • Yorumlar:

Migren, herkesin adını bildiği bir hastalıktır. Migreni olan bir hasta için, ağrı bir yaşam biçimi olmuştur.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi sayın Prof.Dr.Sabahattin SAİP’in yapmış olduğu bilimsel bir çalışmada, ülkemizde migren sıklığının %16.7 oranında olduğu saptanmıştır.

Bayanlarda görülme sıklığının erkeklere oranla iki kat daha fazla olduğu da bu araştırmada gösterilmiştir.

Her hastalıkta olduğu gibi; migrende de hastalar, kendi bedenlerine ve fizyolojilerine göre bu hastalığı yaşarlar. Bu şu anlama gelir: Tıp biliminde migren hastalığının tanımı bir tane iken; yeryüzünde ne kadar migrenli hasta varsa, o kadar çeşitte de migren vardır. Bu nedenle tedaviler, mutlaka, hastanın bedenine ve fizyolojisine özel planlanıp uygulanmalıdır.

Migren kronik bir hastalık olduğu için, hastalığın en önde gelen belirtisi olan ağrı bilgisi beyine iyice kaydedilir. Bu kayıt bilgisi beyinde var olduğu için, dışarıdan verilen  ağrı kesici ilaçların kalıcı bir etkisi olmamakta ve böylece her yaşanılan atak, migrenin daha da kök salmasına zemin neden olmaktadır.  

Haftada iki kez sıklığında uygulanacak en az on seanslık bir akupunktur tedavisinde iğnelerle verilen nöronal (sinirsel) uyarıyla, öncelikle beyin korteks alanlarında kayıtlı bulunan ağrı bilgisi silinir. İlerkeyen seanslarda da, beyine ağrı kesici (analjezik) bilgiler yüklenir.

Akupunktur tedavisinde hastaların kesinlikle sabırlı olmaları gerekir. Çünkü; yıllarca ağrı çeken ve bu ağrı bilgisini korteksine çok güçlü bir şekilde kaydeden beyine, iyileştirici nöronal (sinirsel) uyarıların verilmesi ve karşılığında olumlu klinik sonuçların alınması bir zaman sürecini gerektirmektedir.

Akupunktur, vücudun yaradılışında var olan ilaç sistemini etkinleştirerek; mevcut hastalığın iyileştirilmesi için gerekli maddelerin, nörokimyasalların, hormonların salgılanmasını sağlar ve klinik iyileşme meydana gelir. Bu nedenle akupunktur ilaçsız bir tedavidir, vücudun gerçek orjinal maddeleri (ilaçları) aracılığı ile tedavi olanağı sağlar.

Migren tedavisinde bir seçenek olarak akupunktur tedavisini, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı sertifikası olan ve migren tedavisinde akademik bilgisi, klinik deneyimi olan tıp doktorlarına başvurarak yaptırabilirsiniz. Tıbbın hangi dalındaki uzman hekim olursa olsun, tedavisine gireceğiniz hekimi mutlaka araştırıp, sorgulamanız gerektiğini bir kez daha anımsatmak isterim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)