Aldatıldım Ne Yapmalıyım?

Ben eşime güveniyorum diyerek başladığımız bir evliliğin içerisinde ansızın karşılaşılan ve hiçbir zaman hazırlıklı olunmayan bir üçüncü şahsın sisteme dahil olunduğunun öğrenilmesiyle başlayan evliliğin ev travmatik olayıdır aldatılma. Aldatılma / aldatma üç kişilik bir oyundur aslında bu oyunun sonucu belirleyecek kişi ise aldatılan kişidir. Peki bu oyunun hataları ne olabilir ; ilk olarak bu durumu kimseyle paylaşmamız ve zamana bırakmadan seni yargılamadan dinleyen ve çözüm üreten bir uzmana başvurmaktır. Ayrıca aldatılan bireyin kesinlikle üçüncü şahısla iletişime geçmemesi gerekmektedir.

Aldatmanın gerçekleşmesiyle birlikte aile sisteminin işleyici çökmüştür. Aldatılan kişi bir şok durumunda kırgın öfkeli kıskanç kontrolcü bir kişilik ve özgüvenini kaybetme noktasında bir bireye dönüşmüştür. Aldatan ise yer yer suçlayıcı yer yer pişman bazen kaçan bazen sarıp sarmalamaya çalışan bir eş ve sağlıksız bir ruh haline sahip bireye dönüşmüştür . ancak bu süreci birbirlerini çok yıpratmadan doğru yöntemlerle süreci atlatanlar daha sağlıklı doyumlu bir ilişki sistemine sahip olabilecekler.

Türkiye aldatma oranlarına baktığımızda en yüksek oranlı ülkeler arasında yer almaktadır. Yani ne muhafazakar bir erkek olmak ne de kapalı bir kadın olmak bu durumu önlemiyor. Ülkemizde erkeklerin %58 i kadınların ise % 40 aldatma davranışını gerçekleştirmektedir.

Aldatılmanın ilk şokunu atlatır atlatmaz hemen o ilişkinin içeriğini sorgulamaya başlama !

-onunla neler yaptı nerelere gitti benden daha çok mu zevk aldı onunla gezerken

-ona da güzel sözcüklerle hitap edip hediyeler alıyor muydu

-neden bu süreci daha erken anlayamadım

-bana iş toplantısı derken onunla mıydı

-en can alıcı soru ise bende bulamadığı neyi buldu onda

Bunlar gibi binlerce otomatik sorular üretir zihnin ama ne bu sorulara ne de bu soruların cevaplarına ihtiyacımız yok bu süreçte tek ihtiyacımız olan bu sürece karar verip başlamak belirsizlikte bırakmamak. Bu süreçte alabileceğimiz iki karar var ya bu ilişkiye tekrar şans vermek ya da bu sistemi kapatarak yeni bir yaşama başlamaktır. Bu kararı eğer ki bir uzman eşliğinde verirseniz bu süreci daha doğru tanımlamanıza bu süreçteki duygularınızı olumlu olumsuz değerlendirmenize ve en önemlisi de bu süreçte kendinizi tanıyarak bir karar almanıza yardımcı olacaktır. Çünkü aldatıldım ne yapmalıyım sorusunun net bir cevabı yoktur bu kişinin kendisinin vereceği bir karardır. Bu süreçte başkalarının duygularıyla karar veren kişilerin yanlış ve pişmanlık içeren kararlar verdiğine şahit olmaktayız. Vereceğiniz iki karara yönelikte küçük tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Bu ilişkiye devam etme kararı aldıysanız ;

Uzman desteği alarak öncelikle ilişkin içerisinde ki kendini tanıma fırsatı oluşturmalısın

Sonra ilişki terapisi ile ilişkinizi değerlendirip ilişkinize bakış açınızı değiştirerek bu ilişkinizi daha doyum veren ve birbirini anlayan çift olarak devam ettirebilmeliyiz.

Bu kararı aldıktan sonra kulağına gelen bitirseydin nasıl devam edebiliyorsun…vb tepkilerle almış olduğun kararı tekrar sorgulamamalısın

Yaşadığınız bu olayı ilişkinizin içerisinde sürekli hatırlatmamalı ya da bir tv programı  bir kitap içeriğinden örnek verir gibi mesajlar verilmemelidir ki bu travmanın acısında azalma meydana gelsin.

Bu ilişkiye devam etmeme kararı aldıysanız ;

Bir ayrılıkla yada boşanma ile bütün yaşadığın olayların etkisi silinmeyecek kendine acını yaşama hakkı ver mutlaka

Bu süreçte bitirme kararına ters düşen onu takip etme , yakınlarına sorma , sosyal ağlardan hayatını takip etme , çocuklarına sorular sorma gibi davranışlardan kaçınmalısın çünkü bu ilişkiyi bu şekilde zihninde bitiremezsin

Bu aldatılma ben nerede yanlış yaptım da gerçekleşti sorusu ile kendini suçlamak yerine daha doğru bir okuma yaparak evet benimde eksiklerim vardı ama bunları düzeltebilirdik veya benden ayrılmayı tercih edebilirdi diyerek kendini suçlamayı bırakmalısın

Son olarak ise böyle bir durumda uzman desteği alarak siz ve ilişkiniz için size en iyi gelecek kararı doğru zaman diliminde sağlıklı bir süreç yürüterek alabilmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nazlı Çalışkan Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)