Aldatılmak Affedilebilir Mi?

Yazar Harun AyseverPsikolog • 20 Eylül 2020 • Yorumlar:

Mutlu giden ilişkilerin kaderi mi bu? Mutu başlayıp mutlu devam eden ilişkilerde taraflardan biri neden aldatmayı seçer? Bu ve buna benzer birçok soruyu son dönemlerde duyulmasında belirgin bir artış olduğu söylenebilir. Aldatmanın farklı birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenle her ilişkiyi kendi içinde değerlendirmek doğru olacaktır. Aldatmanın ya da aldatılmanın ardından her iki cinsi de zorlu yaşantılar beklemektedir. Özellikle aldatılan kişi için yaşanılan bu süreç oldukça zorlayıcı ve yıpratıcıdır. Aldatılan kişi yaşamış olduğu şaşkınlığın ardından yoğun bir öfke duymaya öfkenin de altında derin bir üzüntü yaşamaya başlar. Aldatılan kişinin inançları tamamen alt üst oluyor ve korku, endişe, utanç, güvensizlik, çaresizlik, öfke, sitem, kendine ve başkalarına olan inancının zedelenmesi gibi duyguların karmaşık bir hal almaya başladığı söylenebilir. İçe kapanma, kendini daha gergin hissetme, sürekli yaşanılan olayın hatırlanması, olanları unutmaya çalışmak için hiç yapılmayan davranışlar yapılmaya başlanması gibi davranışlarda da değişikliklere yaşandığı görülmektedir. Özellikle aldatan erkek olduğunda kadınların ayrılsam mı? Evliliği kurtarsam mı? İkilemini de yaşadığı görülmektedir. Ayrılırsam ne yaparım nasıl yaşarım, o kadar emeğimden sonra başka bir kadın mı yerime gelecek, çocuklarım ne yapar gibi birok soruyla boğuşurken bu şekilde evliliği sürdüremem, her gün yüzüne bakamam gibi ikilemlerin yaşanması da kişiyi psikolojik yıkıma sürüklemektedir. Peki sadece erkekler mi aldatır? Kadınlarda erkekleri aldatır mı? Kadınlarda erkekleri aldatabildiği gibi bunu daha az ifade ediliyor olması kadınların aldatma oranındaki belirsizliğin oluşmasına neden olmaktadır. Oysa aldatmanın neden ya da kim tarafından gerçekleşiyor olmasından çok ardından yaşananlara bakmak daha doğru olacaktır. Erkekler aldatan olduğunda “neredeyse tüm erkekler yapıyor, bende yaptım”, “yaptığımdan pişmanım bir anda gelişti” ya da yine erkek aldattığında “elinin kiri”, “erkektir yapar”, “karşı taraf evli olduğunu biliyor onun suçu” gibi ifadelerin kullanıldığı ve doğallaştırıldığı da görülmektedir. Ancak aldatan kadın olduğunda bu durum hiç o kadar basit bir şekilde doğallaştırılmadığından bahsedebiliriz. Peki ya aldatan neden aldatır?

Birçok nedeni olabileceğinden bahsetmiştik ancak bunlardan biri kişinin bağlanmaktan kaçınmasıdır. Kimileri için ayrılmak daha zordur. Ayrılık ardından acı çektiren deneyimleri yaşamamak adına başkalarıyla kısa süreli ilişkiler yaşamayı tercih eder. Bazı ilişkilerde sürekli incitilme, ilgisizlik gibi duygusal ihtiyacın karşılanmamasından dolayı aldatmayı tercih edebilmektedir. Bu süreçte kişi duygusal boşluğu doldurabilmek adına arayış içinde olur. Bir diğer neden ise ayrılmakta yaşanılan zorlanmalardır. Ayrılmak isteyen ancak bunu yapma cesaretini bulamayan kişi ilişkideki heyecan azalsa da ilişkiyi devam ettirmek ister. Bu sürede başka biri ile ilişki fırsatını yakaladığında altadır. Ardından ilişkisinde mutlu olmadığını, sürekli tartışmaların olduğunu, sıkıldığını bu ve bunun gibi ifadelerde aldatmanın haklı olabileceği yanlarını savunur. Yine aldatma nedenleri arsında yaşın ilerlemesine bağlı olarak beğenilme hissi, ekonomik koşullar, yaşanılan sorularla başa çıkmama gibi durumlardan kaynaklana bileceği de söylenebilir.

Evliliği mükemmel olan biri aldatır mı? Evet!!! sadece kişi yaşadığı problemlerden dolayı aldatmaz. Özellikle erkeklerde sıklıkla görülse de anlık cinsel dürtülerine yenik düşüp başka biriyle beraber olabilmektedir. Fakat bir eşi ve ayrı bir sevgilisi olan bu iki kadın için ayrı ayrı ev tutan biri, her ikisini sevebilir ve ikisinden ayrılmak istemeyebilir. Buna karşın kadınlar ise daha çok duygusal nedenlere bağlı biriyle beraber olduğu, sosyal medyada hiç görmediği birine de ilgi duyabilmektedir. Yine erkek ile kadının aldatmaları arsında öne çıkan durumlardan biri de erkeğin karsını sevdiği, ayrılmak istemediği halde başkasıyla birlikte ilişkisini sürdürebilmesidir. Bu durum kadın için aynı olmayıp, beraber evde kalmaktan, aynı banyoyu kullanmaktan, beraber uyumaktan, aynı yüzüğü takmaktan rahatsızlık duyar. Genel olarak aldatmanın hangi boyutu olursa olsun evliliği kurtarmanın ihtimalleri olduğu unutulmamalıdır. Bu süreç içinde özellikle aldatılanın aynı zamanda aldatanın alabileceği destekler ile alınacak kararların doğru ve gerçekçi olmasında etkili olacaktır. Aldatılanlar kadar aldatan kişiler yaşanılan sorunun bir parçası olarak kendilerini görmedikçe aldatma problemi sürüp gidecek.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)