Aldatma: Tamam mı? Devam mı?

Yazar Hülya GümüşAile Danışmanı • 20 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Aldatma güven duygusunun altüst olduğu, evlilik ilişkisini derinden etkileyen önemli bir sözleşme ihlalidir. Aldatılan taraf için bir anda tanıdık bildik olan eş bir yabancıya dönüşmüştür. Aldatma söz konusu olduğunda pek çoğumuz için slogan gibi olan "aldatma olursa evlilik biter" bilgisi gerçekte çok da geçerli değildir. Araştırmalar gösteriyor ki evlilikler aldatma yaşandıktan sonra % 80 devam ediyor.

Günümüzde neler aldatma olarak kabul edilir sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Bir yabancının sosyal medyadaki fotoğrafını beğenmek, bir başkasına iltifat etmek, cinsellik yaşamak, duygusal flört gibi liste uzayıp gidebilir. Bu konuda çok net olarak şunu söyleyebiliriz ki "aldatılma aldatılan kişinin tanımıdır". Açıklıkla rahatsız olunan ve evlilik sözleşmesinin ihlali anlamına gelecek davranışlar eşler arasında netleştirilmelidir. Bu noktadan hareketle "sosyal medyadan tanımadığın bir kişiye beğenini ifade etmen benim için bir aldatılmadır" diyorsa çiftlerden biri, bu evlilik ilişkisinde sınır belirlenmiştir.

Aile Terapisi/ Aile Danışmanlığı Aldatma İle Nasıl Çalışır?

Aldatma gerçekleştikten sonra iki ihtimal vardır, birincisi, aldatılan taraf için bu kabul edilemez bir davranıştır ve boşanma bir seçenek olarak değerlendirilir. Bu süreçte ihtiyaç varsa boşanma danışmanlığı desteği alınabilir. Çocuklu boşanmalarda daha da dikkatli olunmalıdır. İkinci ihtimal aile ilişkisinin yeniden ele alınıp, yeniden yapılandırılmasıdır. Burada en önemli konu aldatan tarafın diğer ilişkisini gerçekten sonlandırmış olmasıdır. Aksi halde aile terapisi desteği hiçbir fayda sağlamaz. Diğer bir önemli konu ise aldatılan tarafın bu konuyu geride bırakmak için terapist ile işbirliği yapmasıdır.

 

 Her şey eskisi gibi olabilir mi?

Çok mutlu bir evlilikti ama aldatma yaşandı, çok mutsuz-gerginliklerle dolu bir evlilikti ve aldatma yaşandı gibi iki uçta hikâyelerle karşılaşılabilir. Evlilik çok kötü gidiyor olsa bile aldatma asla kabul edilebilir bir davranış değildir. "Bir evlilikte aldatma yaşandıktan sonra tekrar eskisi gibi olunabilir mi?" sorusu çokça sorulan bir sorudur, cevabı ise çok net; "eskisi gibi olamaz". Bu demek değil ki eskisi gibi olamayacaksa daha kötü olacak. Eğer doğru ve yerinde müdahaleler yapılırsa eskisinden farklı, yeni bir aile ilişkisini yapılandırmak mümkün. Aile terapisti çiftlerle birlikte çalışır, burada aldatan tarafı suçlamak, aldatılan tarafı da suçlu ve kusurlu hissettirmek bir aileye verilecek en büyük zarardır. Ortada yaşanmış travmatik etkileri olan bir olay vardır, eğer aile evliliğini sürdürmek istiyorsa burada ilaç yine partnerin kendisidir. Gerek travmanın tedavi edilmesi sürecinde, gerekse tüm yaşananların telafi edilmesi sürecinde partner her an aktiftir. Terapist doğru müdahaleler ile bu değişim ve yeniden yapılanma sürecine eşlik eder.

Boşanma bir seçenektir, iyi değerlendirilmelidir.

Boşanma gerçekleşmedi ama bu aldatma konusu da bir türlü geride bırakılıp huzurlu birliktelik sürdürülemiyorsa bu noktada bir aile terapisi desteği alınmalıdır.

Her ne yaşanmışsa belki de alacağınız profesyonel destek ile eskisinden daha sağlam yeni bir evlilik ilişkisi ile yola devam edeceksiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)