Uzun süreli ilişkilerde olan çoğu insan, eşlerini asla aldatmaz ve yeni bir çalışma, onları sadık tutan 46 şeyi vurgular.
Benjamin ve Emma, ilk doğum günlerinden bir gün önce yakındaki bir gölün ortasında romantik bir kayık gezintisine çıktılar. Çevredeki güzelliğe aşık olan Emma, fotoğrafını çekmek için Benjamin’in telefonunu eline aldı. Aynı olmayacak her zamanki tepkisi yerine, dondu, parmaklarını telefonunun etrafına sıkıca kavradı.
Şaşıran Emma, önce Benjamin’in bir tür oyun oynadığını ya da romantik bir sürpriz yaşadığını düşünüp, telefonunu açığa vurmamak için sakladı. Ama Benjamin’in endişe ve şokla karışık donmuş ifadesini okuyan Emma, durumun böyle olmadığını biliyordu. Saatler gibi gelen saniyeler sonra, Benjamin mesajlarla dolu telefonunu başka bir kadına verdi. Görünüşe göre Emma’nın sevdiği adam hiç tanımadığı biriydi.
Aldatma yeni bir olgu değildir ve yukarıda yazılanlara benzer hikayeler yeni değildir. Aslında, her 3 erkekten 1’inin ve her 5 kadından 1’inin yaşamları boyunca en az bir kez evlilik dışı ilişkiye gireceği tahmin edilmektedir. Bu şaşırtıcı istatistikler, aldatmanın yaygın olduğunu ve aldatma sebeplerinin çok olduğunu öne sürse de , son araştırmalar nadiren sorulan bir soruyu ortaya çıkarmaya çalıştı: insanlar neden hile yapmıyor?
Kişilik ve Bireysel Farklılıklar’da yayınlanan iki çalışmada, insanların romantik partnerlerini aldatmasını engelleyen faktörleri ortaya çıkarmaya çalıştı .
İlk çalışmada, yaş ortalaması 31 olan 40 gönüllü katılımcı, neden hile yapmadıkları, henüz hile yapmadıkları ve hile yapmayacaklarının sorulduğu 30 dakikalık yarı yapılandırılmış görüşmelere katıldı. aynı temalara odaklanan sorular ve açık anketlerden oluşan bir anket. Mülakatlar ve anketler yoluyla toplanan veriler daha sonra kodlanarak araştırmacıların insanları hile yapmaktan caydıran 46 nedeni belirlemelerine olanak sağladı ve bunları 8 geniş kategoriye ayırdılar:
Kategori: İlişkimden memnunum
Partnerim bana iyi davranıyor
İlişkimden kaybetmek istemediğim birçok fayda elde ediyorum.
ilişkimi mahvetmek istemiyorum
partnerime saygı duyuyorum
partnerime ihanet etmek istemiyorum
partnerimle iyi vakit geçiriyorum
Partnerim bunu hak etmiyor
partnerimi incitmek istemiyorum
partnerimi seviyorum
Kategori: sosyal damgalama
Çıkarsa insanların ne düşüneceğinden endişeleniyorum
Sosyal olarak damgalanmaktan korkuyorum
insanların bilmesini istemiyorum
Ortaya çıkarsa eşimin arkadaşlarının tepkilerinden korkarım.
Kategori: biliniyorsa utanın
bilse utanırdım
Bu benim dini inançlarıma uygun değil
Kategori: suçlu hissetmek
kendimi iyi hissetmezdim
Suçlu hissederek hayatıma devam edemem
kendimi suçlu hissederdim
doğru bulmuyorum
etik bulmuyorum
utanırdım
İkili bir hayatım olmasını istemem
Eşimin güvenine ihanet etmek istemiyorum
ben tek eşliyim
kendime saygı duyuyorum
Yalan söylemeyi sevmem
Bu eylem birçok insanı incitebilir
Kategori: kışkırtılmadı
Partnerim beni kışkırtmadı
İlişkimin potansiyeli olduğunu görüyorum
Zevk almaktan korkuyorum ve tekrar yapmak için cazip olacağım
Bunu yapacak kadar çekici biriyle tanışmamış olmak
Kategori: partnerimin tepkisinden korkma
Eşimin öğrenirse vereceği tepkiden korkarım
Partnerimin öğrenmesinden korkuyorum
Eşimden çocuğum olsaydı
Partnerimin şiddetle tepki vermesinden korkma
Kategori: Başım belaya girmek istemiyorum
Eşime itiraf etmekten korkuyorum
hiç şansım olmadı
Eşimin ebeveynlerinin öğrenirlerse vereceği tepkiden korkarım.
pişman olmaktan korkuyorum
Böyle bir şeyin sonuçları hakkında endişeleniyorum
Arkadaşlarım yapmamamı tavsiye ediyor
Ailem bana yapmamamı tavsiye ediyor
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmaktan korkuyorum
Kategori: Başıma gelme korkusu
başıma böyle bir şey gelmesini istemem
Eşimin de aynısını yapmasından korkuyorum.
Yaş ortalaması 33 olan 576 katılımcıyı içeren ikinci bir çalışmada, yukarıdaki 46 nedenin aldatmayı caydırmak için iyi noktalar olma olasılığını beş puanlık bir Likert ölçeğinde derecelendirmeleri istendi. Ayrıca Büyük Beş Envanteri kullanarak kişilik ölçümleri aldılar .
Özetle, araştırmacılar , özellikle ilişkilerinden memnunlarsa ve ayrıca kendilerini suçlu hissetme olasılıkları daha yüksek olduğu için, kadınların eşlerini aldatma olasılıklarının daha düşük olacağını buldular . Kişilik açısından, aldatma olasılığı en yüksek olanlar açıklıkta yüksek puan alırken, aldatma olasılığı en düşük olanlar vicdanlılık konusunda yüksek puan aldı.