Alerji tedavisinde aşı tedavisinin yeri nedir?

Alerjenden korunmanın pek mümkün olmadığı, reaksiyonların hayatı tehdit edici olduğu ve de ilaç tedavisine cevabın az olduğu koşullarda immunoterapi düşünülmelidir. Alerjen SİT, günümüzde alerjik hastalıkların doğal gidişini değiştirebilen ve uzun dönem etkileri olan tek tedavi yöntemidir.

İmmunoterapi alerji semptomlarını kontrol altına almada çok etkili olabilir. Subkutan yani cilt altı spesifik immunoterapi spesifik alerjenin artan dozlarının cilt altına tolere edilebilen maksimum doza çıkılana kadar verilmesidir. Enjeksiyon uygulamaları haftada bir, iki kez ile başlanıp; devam dozuna ulaşıldıktan sonra ayda bir kez yapılarak tedavi 3-5 yıl sürdürülür. Ayrıca dilaltı tablet formunda aşılar da geliştirilmiştir. Ülkemizde polen karışım tabletleri ruhsat almıştır. Avrupa ve Amerika’da polen karışımları yanında ev tozu akarları için olan formları da uygulanmaktadır.

İlaç tedavisinden farklı olarak spesifik immunoterapinin etkisi tedavi bitiminden sonra da sürer.

Bu yöntemle ot polenleri, ev tozu akarları, küf mantarları çeşitli ağaç polenleri, hayvan epitellerine (kedi tüyü) karşı aşılama yapılabilmektedir.

Spesifik immünoterapi alerjik rinit (nezle), arı alerjisi, astım tedavisinde etkili bir yöntemdir. Son yıllarda atopik dermatitde de kullanımı onaylanmıştır. İmmünoterapi astım belirtilerini ve astım ilaçlarının kullanımını azaltır, bronşial hipereakitiviteyi düzeltir.

İmmunoterapi konunun uzmanı hekim tarafından uygulanmalı ve hasta uygulamadan sonra en az 30 dakika gözlenmelidir. Çocuklarda da uygun hastalarda spesifik immunoterapi etkili ve yararlıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sevin Karalar Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)