Alerjiden Korunma

ALLERJİK BÜNYELİ KİŞİLERİN YAŞAMLARINDA DİKKAT ETMESİ

GEREKLİ KURALLAR

En önemli kural hastanın ve ailesinin eğitimi olup , doktoru tarafından aileye yeterli bilgi ve eğitim verilip,kafalarındaki her soruyu sormaları istenir.

Ev tozu akarı (mite); hepimizin evinde bulunan, temizlikle alakası olmayan , gözle görülmeyen ,insanı ısırmayan ,insan derisinin döküntüleriyle beslenen bit-pire gibi canlıdır. Allerji oluşturan kısımları ise atıklarıdır.

Yatak odasında metal ,tahta gibi yıkanabilen eşya veya sandalye kullanılmalıdır.Yerde kumaş, kilim sentetik halı kullanılmalı ve en az ayda bir kez yıkanmalıdır.

Kullandığınız yastık ,yorgan ve yataklar, YÜN,KUŞ,KAZ tüyünden olmamalıdır.  KAUÇUK ve PAMUK  olmalı ,toz geçirmeyen bir örtü ile kaplanmalıdır. Pencerelerde  kolay temizlenebilen ve toz tutmayan basit perdeler tercih edilmelidir. Battaniye ve yatak örtüleri, pamuktan veya yıkanabilen bir kumaştan olmalı, YÜN olmamalıdır.

 

Zemin ,pencere ,masa, sandalye gibi yerler en az haftada bir kere temizlenmelidir. Deodorant,yağlıboya ,tiner,parfüm,katalitik soba,viks kokusu,buğuseptil, egzos dumanı,böcek ilaçları  ve naftalin kokusundan uzak durulmalıdır. Gazete kokusundan uzak durulmalıdır.

 

Odada toz tutması muhtemel eşya bulunmamalıdır. Kütüphane kapalı veya camlı olmalıdır. Yatak odasından çiçek , saksı vs. bulunmamalıdır.

 

En az 8 saat geçirilen   yatak odası, çok iyi temizlenmeli ve havalanmalıdır.

 

Evcil hayvanlar kesinlikle evde beslenmemeli ve bulundurulmamalıdır.

 

Giriş ve bodrum katı gibi güneş  görmeyen,rutubetli  yerlerde kalınmamalıdır.

 

Saçınızı  yatmadan  2 saat önce ve   dışarı çıkmadan iki saat önce yıkayıp  kurutmalısınız.

 

Tüylü oyuncaklar  ve   hayvan postları olmamalı,   yerde halı, kilim , seccade olmamalıdır. Eğer yerler halıfleks ise ve halı kaldırılamıyorsa mutlaka doktorunuzun önereceği özel temizleyicilerle  halınızı temizlemeli ve halı silmemeli,güneşli günlerde  halı ve yataklarınızı havalandırmalısınız.

 

Yünlü giysiler yerine sentetikleri tercih ediniz. Akarlar 55  derecede öldükleri için  çamaşırları 60  da hassas olanları ise doktorunuzun söyleyeceği katkı md.leriyle yıkayınız.

 

Odalarda çamaşır kurutmayınız. Eviniz nemli ise nem alıcı cihaz kullanınız.

 

Evin havalandırmasını saat 11' den sonra yapınız, ağaç ve çiçekler alerji  yapan polenlerini sabah etrafa saçarlar, ilkbahar ve yaz rüzgarlı havalara dikkat ediniz.

 

Evin içinde sigara içmeyiniz,elbisenizi  değiştirmeden kimseye sarılmayın sigaranın bir atılım ürünü elbiselere siniyor ve solunum yoluyla etkili oluyor. Parfüm ve deodorantlardan  uzak durunuz.

Banyo – duş köşeleri tuvalet ve lavabo kenarları kuru olmalı ,mutfak ve banyonun havalandırması olmalıdır. Hamam , kalorifer böceklerini önleyiniz.

Ağrı kesicilere dikkat ediniz. Ameliyat , anestezi gerekirse alerjinizi mutlaka hekime önceden bildiriniz.

Ev içinde bir  yerde yemek yiyiniz.

İki yaşından küçük çocukların başının altına ince bir yastık konmasında fayda vardır.

Elektrik süpürgelerinin suya çekeninden ve güçlü çekişlisini tercih ediniz.

Stres' den uzak durunuz, uykunuz düzenli olsun .

Alerjiniz olduğu bilinen gıdalardan uzak durunuz.

Arabayla seyahatte klimaya dikkat ediniz. Yürürken anacaddeler yerine yan sokokları tercih ediniz.

Alerjik hst.ların modern sanayi toplumlarının hastalığı olduğunu biliniz. Fırsat bulduğunuzda temiz havalı yerlerde geziniz, köyünüzü – kasabanızı ziyaret ediniz. Doğal  ortamlar size sağlık getirecektir. Allerjik hst.lar batıya gittikçe (Batı Anadolu  Avrupa ülkeleri , Amerika gibi) artış göstermektedir

İmmunoterapi (aşı tedavisi) ancak ilaç tedavisi başarısız olursa ve pür(saf)yani alerjene karşı hassasiyeti varsa uygulanır.

 

MÜMKÜNSE YENİLMEMESİ ÖNERİLEN GIDALAR

 

.Acılı -Baharatlı Gıdalar ve Karabiber

 

.Kakao ve kakaolu yiyecekler (çikolatalı Gofret vs.)

 

.Suni boyalı meşrubat , sakız, ciklet ,meyve suları, kola vs

 

.Meyveli yoğurt ve süt,cips

 

.Dondurulmuş gıdalar

 

.Beklemiş gıdalar ( salam,sosis,sucuk, eski kaşar, Tulum peyniri, Uzun ömürlü süt)

 

Biliniz ki yukarıda ki önlemleri uygulamazsanız,ilaç -aşı tedavisinin hiçbir yararı olmayacaktır.

 

Sağlıklı bir yaşam dilerim..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Şahin Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)