Alerjik Hastalıklar

Çocuklarda görülen alerjik hastalıklar 8 başlık altında toplanabilir.

Alerjik bronşiyal astım;(ya da güncel deyimiyle sadece astım) en önemli hastalıktır. Solunum sıkıntısı ile gitmesi hastalığın bilinen en önemli dramatik yönüdür. Çocukluk çağında en sık kronik solunum yolu hastalığıdır. Çocukların % 4-10‘unda görülür.

Alerjik rinit (AR);çocukların alerjik hastalıkları içinde en sık görülenidir. Astım ikinci sıklıktadır. En sık nedeni bahar mevsiminde görülen tipidir. Mevsimsel AR ye neden olan polen alerjisidir. Göz ve burun alerji bulguları görülür. Bunun nedeni bahar ile birlikte açan ot, ağaç vb çiçeklerinin erkek gametleri olan polenlerin doğaya yayılmasıdır.

   Atopik dermatit (bebeklik egzeması); Hayatın en erken döneminde görülen alerjik hastalıklardandır. Sıklıkla inek sütü alerjisidir. Yüzde, boyunda, kollarda kaşıntılı, kuru lezyonlar tipiktir.

  Besin (gıda)  alerjisi; çocuk alerjik hastalıklar arasında en erken görülenidir. En sık nedeni inek sütüdür. Ayrıca yumurta, daha sonra ise tahıl, çerez, balık en sık görülen diğer besinlerdir.

  İlaç alerjileri; çocuklarda erişkinlere oranla son derece az görülürler. Çocukluk çağında en sık görülen ilaç alerjisi, antibiyotiklere, ağrı kesicilere ve bazı protein yapıdaki özel ilaçlara (insulin, kanser ilaçları …) karşıdır.  Antibiyotikler arasında en sık görülen olmasa da en sık bilineni penisilin alerjisidir. Ancak penisilin korkulduğu kadar sık ve ağır ilaç alerjisi yapmaz. Buna karşın penisilinden çok daha sık alerji yapan amoksisilin gibi antibiyotikler vardır. Bunun yanında, aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesici-ateş düşürücüler de daha az sıklıkta olmak üzere ilaç alerjisi nedenidir. Bazen ise aynı ilacın bir markası kullanıldığında alerji yapmadığı halde diğer bir markasını kullandığında alerji yapabilir.

  Hayvan alerjisi; de çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. En sık görülen hayvan alerjisi kedidir.

  Böcek alerjileri; arasında çocuklarda en sık görüleni arı ve sivrisinektir.

   Anaflaksi; çocuklarda acil sınıfında ve ölüme neden olan bir alerjik hastalıktır. En sık nedeni alerjik ilaç alınması ( penisilin ) , arı veya sinek sokması, alerjik besin alınmasıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Şahin Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)